Astăzi este aniversată Ziua mondială a Soarelui! Ce semnificații are această dată

Ziua mondială a Soarelui se aniversează marți, 21 iunie, fiind o sărbătoare anuală, instituită de Societatea Internațională pentru Energie Solară.

Scopul principal al acestei sărbători este popularizarea posibilităților de utilizare a energiei solare. De asemenea, motivul pentru care Ziua mondială a Soarelui se aniversează pe data de 21 iunie este că această dată coincide cu cea mai lungă zi din an, ziua solstițiului de vară, ce marchează începutul verii astronomice.

Energia solară stă la baza întregii vieți de pe Pământ și reprezintă aproximativ 420 trilioane kWh, potrivit www.rets-project.eu, site-ul Renewable Energies Transfer System, o comunitate europeană ce încurajează utilizarea energiilor regenerabile.

Conform sursei citate, cantitatea de energie generată de Soare este de câteva mii de ori mai mare decât cantitatea totală de energie utilizată de toți oamenii. Radiația solară, împreună cu celelalte surse secundare de energie, cum ar fi energia vântului și energia valurilor, electricitatea hidro și biomasa, reprezintă cea mai mare parte din energia provenită din sursele regenerabile disponibile pe Pământ.

Dimensiunea astronomică și calendaristică a Zilei mondiale a Soarelui, în 2016, solstițiul de vară are loc la 21 iunie, la ora 01:34. Denumirea de solstițiu („Soarele stă”) este dată de faptul că, la data respectivă, are loc schimbarea gradientului mișcării Soarelui în raport cu declinațiile acestuia.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *