Ultimele Știri

Astăzi, 7 aprilie, este Ziua Mondială a Sănătății

Ziua mondială a sănătății este sărbătorită în fiecare an pe 7 aprilie. În acest an tema aleasă este axată pe siguranța alimentației, întrucât bolile transmise prin alimente fac anual 2.000.000 de victime, dintre care o proporție însemnată sunt copiii.

În 1948, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătății, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea, la 7 aprilie al fiecărui an, a Zilei mondiale a sănătății, zi care s-a marcat din 1950.

Prin sloganul „De la fermă până în farfurie, Mâncarea sigură să fie” Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a propus să evidențieze atât provocările, cât și oportunitățile care decurg din siguranța alimentelor.

Modificări ale alimentelor, modificări ale mediului, substanţele chimice folosite în procesul de creştere, prelucrare şi conservare şi mai ales patogenii noi, reprezintă actualele provocări pentru sistemele naționale de siguranță alimentară. Creşterea posibilităţilor de a călători şi a comerţului global sunt premisele creşterii probabilităţii de contaminare ce se poate răspândi la nivel internațional, conform OMS. Acesta este motivul pentru eforturile de îmbunătățire a siguranței alimentare, de la fermă până la farfurie, sunt promovate, iar OMS celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii sub tema “Siguranţa alimentară”.

Potrivit OMS, alimentele pot conține bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice care sunt responsabile pentru aproximativ 200 de boli, de la boala diareică acută și până la cancer. Din aceste motive se impune un consum de alimente sigure, sănătoase și hrănitoare, pentru a ne bucura de un stil de viață sănătos și activ.

Alimentele pot fi contaminate în orice moment al producției și distribuției, dar responsabilitatea primară le revine producătorilor de alimente. Nu toți preparatorii și consumatorii înțeleg să adopte practicile igienice de bază când cumpără, vând sau prepară alimentele, pentru a-și proteja sănătatea personală, respectiv pe cea comunitară.

În România, campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătății este coordonată de Ministerul Sănătății prin Institutul Național de Sănătate Publică, iar la nivel județean, de către direcțiile de sănătate publică.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*