Ultimele Știri

ASF: Dauna medie şi prima medie pe RCA pentru persoanele fizice au ajuns la un nivel maxim istoric în al doilea trimestru al acestui an

rca

Dauna medie plătită pentru persoane fizice pe poliţele RCA a înregistrat un nivel maxim istoric în al doilea trimestru al acestui an, de 7.325 lei, cu 18,3% mai mare faţă de primul trimestru al acestui an şi cu 14% faţă de al doilea trimestru al anului trecut, în timp ce prima medie RCA pentru persoane fizice a ajuns şi ea la un maxim istoric al ultimilor cinci ani, de 520 de lei, în urcare cu 18,5% faţă de perioada similară din 2015, potrivit unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) publicat miercuri.

Principala cauză a acestei creşteri o reprezintă majorarea daunei medii pe dosarele de vătămări corporale, potrivit ASF.

”Această creştere a daunei medii plătite a fost determinată de majorarea daunei medii pe dosarele de vătămări corporale până la 77.906 lei, cu 114% peste nivelul din trimestrul I 2016. Pe segmentul dosarelor cu daune materiale, dauna medie a crescut la 5.478 lei, fiind mai mare cu 6,3% faţă de trimestrul I 2016”, se arată în raport.

Totuşi, valoarea totală a despăgubirilor pentru vătămări corporale a ajuns la 121 milioane lei în al doilea trimestru al acestui an, cu doar 2,1% mai mult decât cea plătită în al doilea trimestru al anului trecut şi sub valoarea maximă, de 121,1 milioane lei, înregistrată în ultimul trimestru din 2015.

Valoarea totală a daunelor materiale a ajuns la 399,5 milioane lei în al doilea trimestru, cu 9,9% mai mult decât în al doilea trimestru al anului trecut, dar cu 16,2% mai puţin decât cea înregistrată în primul trimestru al anului 2015.

Pentru persoanele juridice, prima medie RCA a ajuns la 1.719 lei în al doilea trimestru, cu 35,7% mai mare decât în perioada similară din 2015. Rata daunei combinate a scăzut în trimestrul al doilea la 104,2%, faţă de 127,08%.

Volumul primelor brute subscrise pe piaţa asigurărilor auto obligatorii RCA în primele şase luni ale acestui an a ajuns la 2,09 miliarde lei (470 milioane euro), după un avans de 33,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul în care liderul acestui sector, Asirom, şi-a redus semnificativ cota de piaţă în trimestrul al doilea, iar primii trei jucători au peste 60% din piaţă.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on ASF: Dauna medie şi prima medie pe RCA pentru persoanele fizice au ajuns la un nivel maxim istoric în al doilea trimestru al acestui an

  1. O fi asa? si daca nu e? Cum verificam ?

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*