ASF afirmă că va fixa un tarif RCA de referinţă de 7.500 de lei pentru camioanele de peste 16 tone

  • Adrian Marinescu
  • 15 septembrie 2016
  • Economie
rca

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat joi, după întâlnirea cu reprezentanţii transportatorilor rutieri care au organizat protestele la nivel naţional, că urmează să stabilească un tarif de referinţă pentru asigurările auto obligatorii RCA, estimând un nivel de 7.500 de lei pe an în cazul camioanelor de peste 16 tone.

Reprezentanţii ASF au discutat miercuri cu reprezentanţi ai patru asociaţii ale transportatorilor care protestează în Piaţa Victoriei.

Cele patru asociaţii care au decis să protesteze joi în Piaţa Victoriei sunt Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier Apulum şi Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002).

Discuţiile au avut loc în contextul în care transportatorii au cerut să afle condiţiile clare în care se vor stabili tarifele de referinţă care vor fi îngheţate timp de şase luni, precum şi nivelul acestora, potrivit Ordonanţei de Urgenţă aprobate de Guvern şi publicate miercuri seara.

”De exemplu, se estimează un tarif ţintă de aproximativ 7.500 lei pe an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0. Acest tarif ţintă nu include încărcări pentru profit şi marja comercială”, se arată în comunicat.

Tariful este calculat pe baza unor factori precum frecvenţa daunelor şi valoarea lor medie, ţinând cont de datele cuprinse în raportul Milliman, actualizate în 30 iunie 2016.

ASF a acceptat să impună o marjă maximă de 25% peste valoarea calculată pe baza frecvenţei daunei pentru cheltuieli administrative. În plus, tarifele vor suferi modificări în funcţie de aplicarea sistemului bonus-malus.

 Autoritatea a fost de acord, sub presiunea transportatorilor, să coopteze în grupurile de lucru şi reprezentanţi ai patronatelor din transporturi.

Transportatorii care au protestat joi în faţa Guvernului au început să plece din Piaţa Victoriei, după ce au aflat rezultatele negocierilor cu ASF. Preşedintele de onoare al FORT, Augustin Hagiu, a anunţat că s-a ajuns la un acord cu ASF.

Circa 3000 de persoane au participat la mitingul organizat de patru patronate ale transportatorilor rutieri în Piaţa Victoriei, la care s-au asociat şi taximetrişti, în piaţă fiind aduse circa 70 de camioane.

Participanţii la miting au scandat sloganuri împotriva Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a preşedintelui instituţiei, Mişu Negriţoiu, considerat răspunzător de scumpirea acelerată a poliţelor RCA.

viewscnt

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *