Ultimele Știri

AȘA NU – Ziua României la Expo Milano: Țara care a fost dusă ca mârțoaga la târg de țăran, nu ca să o vândă, ci ca să o facă de rușine

Ne-am făcut de râs pentru 2 milioane de euro

expo milano

Astăzi este sărbătorită ziua națională a României la Expo Milano 2015, un eveniment amplu promovat de presa de sistem din țara noastră. 

Pavilionul României a fost catalogat de presa italiană drept pavilionul care nu îți spune nimic, o casă de lemn care nu are nimic în interior. În urma imaginilor vizualizate și a opiniilor exprimate de mai multe persoane care au trecut pe la standul nostru putem spune că ne-am făcut din nou de râs.

”Delegația României va fi condusă de către președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, iar Pavilionul României va organiza o serie de acțiuni de diplomație publică și economică menite să genereze interesul pentru cultură și mediul investițional românesc.”- relatează Agerpres despre ziua României de la Expo Milano.

Romania-3

Pentru pavilionul României de la Expo Milano au fost cheltuite circa 2 milioane de euro. Pavilionul României de la Expo Milano arată jalnic, precum o pensiune sărăcăcioasă de la marginea unei autostrăzi.

Toată construcția, obiectele și produsele sunt de calitate îndoielnică, până și iile purtate de domnișoarele care îi întâmpină pe vizitatori arată ca niște cârpe cumpărate din târg. Ministerul de Externe condus de Bogdan Aurescu a atribuit contractul de construcție a pavilionului României unei firme implicate în afacerea Microsoft.

Ministerul Afacerilor Externe a plătit 827.700 de lei, inclusiv TVA (185.000 de euro) asocierii dintre două societăți pentru a superviza proiectarea și construirea Pavilionului României la Expo Milano 2015. Cele două firme sunt A.I.ERRE Engineering SRL și Kappa Architects & Engineers SRL. Contractul atribuit pe 26 ianuarie prevede „servicii de supervizare a proiectării construcției, amenajării, dotării, întreținerii și dezasamblării Pavilionului României la Expo Milano 2015”. Evenimentul va avea loc în perioada 1 mai – 31 octombrie 2015.

pres_rumeno

Firma Kappa Architects & Engineers SRL este deținută de Vasel Holding Ltd, Rutinest Holdings Ltd, ambele din Cipru, și Kapraras Consulting SRL. Primele două sunt offshore-uri înregistrate în Limassol, Cipru, și sunt reprezentate de omul de afaceri grec Antonio Kapraras, unicul asociat al firmei Kapraras Consulting. Aceasta din urmă apare în dosarul Microsoft de la DNA.

IMG_2873

Ce spune presa italiană despre pavilionul României

Din afara pavilionului României de strada Decumano nu arată rău: este un fel de versiune modernă a unui sat românesc, cu gard care ar trebui să amintească de nai (instrumentul muzical al zeului grec, jumătate om, jumatate capră) și o construcție foarte asemănătoare cu cele din țara de origine. Dar în interior nu este nimic.

În primele zile au existat oameni  care i-au trecut pragul, intrigați de forma pavilionului și faptul că nimeni nu știa destul la ce să se aștepte, în general, de la expoziție; dar acum foarte puțini oameni trec pe la pavilionul României. 

La intrarea în pavilion există două manechine cu haine tipice la dreapta, apoi un coridor gol. Traseul, unul dintre cele mai scurte de la Expo, este format din patru coridoare în jurul clădirii centrale, pe un hol trei persoane cântă la pian, chitară electrică și tobe, jucând în fața unei duzine de scaune goale. În prima sală sunt, prin urmare, două manechine, asta-i tot.

IMG_2875

În al treilea coridor, situația nu se îmbunătățește: există trei tablouri pe stand, fără nici o explicație despre tema picturilor, care seamănă foarte mult cu desenele pe care le fac copiii în școala elementară cu creioane de ceară(cele de pe cadrul negru). Ultima sală are un consiliu mic, cu zece rafturi ce conțin unele farfurioare și diverse vase din ceramică, fără nici o explicație.

Am terminat de vizitat parterul, se poate urca la etaj, unde se află un restaurant cu specific românesc, înconjurat de unele plante verzi. Așa a fost descris pavilionul României de ziarul IlPost.it.

IMG_2874

Ce spune un român care a trecut pe la standul de la Expo Milano

”La intrare un băiat rotofei zice benvenuti. Treci pe lângă o recepție de plastic pe care sunt împrăștiate evantai niște cărți de vizită plastifiate pe care scrie repatriot, în 3 culori. Pute a conferință de presă din anii `90 și uite și fetele în ii, cocoșate, părul umflat, ochi mijiți a neîncredere.

Zic benvenuti din vârful buzelor dar subtitrarea traduce: mișcă-te mai iute.

21020_1104949732854133_2962322374226446693_n

Pereții sunt acoperiți cu plasme pe care rulează un film despre frumusețile patriei, lunci și văi, căpițe și orchestra satului x doinind. Pe scăunele, se odihnesc un grup de vreo 20 de persoane. Nu se uită la film, moțăie, bărbia în piept. S-au refugiat de ploaie la români. Peretele din spatele plasmelor este un grilaj din lemn. În pătrățelele dintre șipci apar, din când în când ghivece cu flori roșii. Vreo trei ghivece. Nu înțelegi unde e legătura cu tema expoziției: mâncare și energie.

O bandă roșie barează calea la lift. Alta oprește accesul pe scări. Te întorci către domnițele în ie. Nu se poate pe aici, nu se poate nici pe acolo, îți comunică bilingv-trist-resemnat și parcă simți și un ușor arțag. Doamna cu părul blond e epuizată de atâtea refuzuri.

Ieși și realizezi că nu ai înțeles nimic din România asta. Cacofonia muzicală vărsată de plasmele care au costat o tonă-probabil-te-a acoperit ca o pulbere de cenușă, ai ieși în stradă, ai scuturat-o, ai ridicat din umeri și ai plecat.

IMG_2876

Nu și dacă ești român.

Dacă ești român te simți umilit de nesimțirea organizatorilor pavilionului ”nu se poate”. Țara care a fost dusă ca mârțoga la târg de țăran, nu ca să o vândă, ci ca să o facă de rușine. Țara care se laudă că a fost grânarul Europei, aia de te primește cu pâine și sare, incapabilă să-ți arate ce știe și ce are și să-ți dea să guste.

Țara care nu are niciun material de promovare, frunză sau nefrunză, ceva pe care să pui mâna și să duci acasă. Doar cărțile de vizită țiplate, care invită oamenii de afaceri români să se întoarcă acasă pentru că nicăieri nu-i ca acasă. Păi d-aia au plecat. Căci nicăieri nu-i ca în România, țara care la 20.30 închide pavilionul, în timp ce, la 23.00, cehii încă mai dau de băut și urcă pe scenă a nșpea trupă de muzicanți puși pe chef.

E sâmbătă seara la Expo 2015 și românii sunt pe nicăieri. Au pavilion, au bifat acțiunea, rudele și prietenii și oficialii au cheltuit banii mei și ai tăi pe vizite la Milano. Asta contează.

”Feeding the planet, energy for life” în românește înseamnă ”să ne hrănim neamul, energie pentru ciordeală”. Aici suntem cei mai buni.” – a scris Radu Teacă pe blogul său personal.

IECitește și: FOTO: România s-a făcut de râs la Expo Milano deși au fost cheltuite 2 milioane de euro

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*