Ultimele Știri

Arme ISIS, fabricate din componente româneşti

ISIS

Studiul comandat de Uniunea Europeană care a durat 20 de luni şi care a fost publicat astăzi mai arată că 51 de companii din ţări ca Turcia, Brazilia, SUA, Olanda, Rusia, China, Elveţia, Austria, Cehia şi iată România au produs, au vândut sau au importat peste 700 de componente folosite de Stat Islamic pentru a face dispozitive explozive improvizate. Cele mai multe firme sunt din Turcia – 13.

Companii din 20 de state, inclusiv din România, au vândut materiale care ulterior au ajuns să fie folosite de către terorişii din organizaţia Stat Islamic pentru fabircarea dispozitivelor explozive artizanale. Potrivit unui raport al Institutului pentru studierea armamentului utilizat pe timp de conflict, companiile au exportat materialele către firme din Turcia, de unde acestea au ajuns în mâinile jihadiştilor. În document apare o singură companie din ţara noastră.

Este vorba despre o companie din judeţul Alba, companie specializată în producţia de pulbere şi pastă de aluminiu.

Potrivit raportului, această companie a exportat în Turcia în octombrie 2014 – 792 de butoaie de pastă de aluminiu, iar o parte au fost descoperite în 2015 în Tikrit, un oraş din Irak la 140 de km de Bagdad, ocupat până recent de Stat Islamic.

Raportul sugerează necesitatea ca guvernele şi firmele să monitorizeze fluxul echipamentelor produse.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*