Armata siriană a recucerit Palmira, trupele Stat Islamic izgonite în deşert

palmira

Trupele siriene au reuşit să recucerească oraşul Palmira, ceea ce reprezintă prima mare victorie asupra trupelor grupării Stat Islamic, a anunţat duminică presa de stat, dar şi observatorii independenţi, citaţi de Reuters.

O sursă militară a declarat pentru televiziunea siriană că armata şi miliţiile aliate deţin acum  „controlul complet” asupra oraşului Palmira, cucerit de trupele jihadiste în mai 2015.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, se aud încă schimburi de focuri în zona de est a oraşului, dar trupele Stat Islamic au fost izgonite din oraş şi se îndreaptă spre est.

Recucerirea Palmirei este o victorie strategică extrem de importantă, notează analiştii, pentru că deschide armatei calea spre estul Siriei, controlat în mare parte de jihadişti

Distrugerea monumentelor istorice din Palmira, unul dintre cele mai importante oraşe-vestigiu ale antichităţiiI, de către militanţii ISIS, a fost catalogată de Naţiunile Unite drept crime ale umanităţii.

Imaginile difuzate de televiziuni în ultimele zile arată că celebrele colonade n-au fost distruse, însă o estimare a pagubelor provocate patromoniul istoric inestimabil e greu de făcut.

Oficialii de la Damas au declarat că imediat după recucerirea Palmirei, refacerea monumentelor  va fi o misiune prioritară.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *