Armata rusă recrutează cetățenii Republicii Moldova

rusia

La Tighina, militarii ruşi desfăşoară campanii de recrutare a cetăţenilor moldoveni în armata rusă.

Într-o fotografie expediată redacţiei Deschide.MD se poate observa cum indivizi îmbrăcați în uniforme militare ale Federației Ruse stau lângă nişte corturi de campanie, iar, alături, se află două steaguri: unul, al Federației Ruse, iar altul, al forțelor de Menținere a Păcii din Zona de Securitate. Tot acolo se observă un panou pe care este scris:„Înrolăm cetățeni în serviciul militar prin contract al Federației Ruse”. 

Contactat de Deschide.MD, viceprim-ministrul pentru reintegrare, George Bălan, a confirmat veridicitatea acestei fotografii, declarând că cunoaște că despre această campanie, însă cu o reacție va veni mai târziu.  

Ce cred şefii de partide – care susţin proiectul în discuţie – despre campania de înrolare în forțele armate rusești? 

Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. 

„Eu consider că cetățenii Republicii Moldova, care este un stat neutru și independent, nu ar trebui să se înroleze în armata altor țări. În cazul celor care au și cetățenia altor state, la fel, consider că nu ar fi bine, dar decizia le aparține, pentru că ei au depus un jurământ. La fel consider și despre organizatorii campaniilor de informare privind recrutarea cetățenilor în armata lor. Orice stat trebuie să-și recruteze oameni doar pe teritoriul său, nu și pe cel al altor țări. Același lucru este valabil și pentru blocurile militare precum NATO, care trebuie să-și desfășoare activitățile doar în țările sale membre”.

Dumitru Diacov, președintele de onoare al Partidului Democrat susține că o astfel de acțiune contravine acordurilor de vecinătate și de colaborare.  

„În primul rând, acest lucru trebuie verificat. Eu nu cred că structurile oficiale se ocupă cu așa ceva. Pot fi diferiți amatori. Acest lucru contravine acordurilor de vecinătate de colaborare. Aceasta poate fi și o consecință la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Nu este un lucru normal. În RM, în atmosfera asta, te poți aștepta la orice, în condițiile în care avem și propagandă unionistă și multe altele….”, a declarat Dumitru Diacov. 

Liderul PCRM Vladimir Voronin și  liderul Partidului Nostru Renato Usatîi nu au oferit un răspuns în legătură cu acțiunea armatei ruse. 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *