Ultimele Știri

„Aripi”, monumentul luptei anticomuniste va fi amplasat în Piața Presei Libere

Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, instituție subordonată municipalității, va demara până la sfârșitul acestui an procesul de amplasare în Piața Presei Libere a lucrării de artă plastică „Aripi”. 

„Execuția lucrării se apropie de final. Dorim ca până la sfârșitul acestui an să începem și lucrările de amplasare”, a precizat Traian Negrei, directorul Administrației Monumentelor.

„Aripi” este monumentul luptei anticomuniste și este reprezentată prin trei aripi din oțel inoxidabil. Monumentul are o greutate de 102 tone iar înălțimea este de 24 metri. Accesul către monument se va face printr-o alee de 6 metri lățime îmbrăcată în piatră cubică din granit.

„În costul lucrărilor este inclus transportul special al pieselor, dezafectarea vechiului soclu, degajarea unor mase imense de beton, constituirea platformei de prindere a monumentului și amplasarea efectivă a pieselor monumentului cu macarele speciale, de 200 de tone fiecare”, a explicat Traian Negrei. 

Conceptul artistic al Monumentului Luptei Anticomuniste a fost realizat de sculptorul Mihai Buculei în urma unui concurs de soluţii organizat în 2004.

„Aripile simbolizează eliberarea după comunism. Cred că este cel mai elocvent simbol pentru eliberare, pentru libertate. Cele trei aripi vor porni din plan înclinat, ca şi cum răsar din pământ. Monumentul va fi pus pe un mic postament de bazalt negru, iar dedesubt şi în jur va fi amenajat un tumul”, a explicat artistul Mihai Buculei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*