Ultimele Știri

Are sau nu șanse România să intre în spațiul Schengen?

Românii se luptă deja de mulți ani cu intrarea în spațiul Schengen. Ministrul Titus Corlățean a declarat că aderarea rămâne un obiectiv al Bucureștiului dar că în această toamnă nu s-a îndepliniti consensul pentru aderarea atât a României cât și a Bulgariei la spațiul Schengen. Acesta a încercat să încurajeze cu faptul că un important actor european a confirnat susținerea pentru instrarea în acest spațiu.

Întrebat dacă mai sunt șanse ca România să intre în spațiul Schengen, Titus Corlățean a declarat cam ceea ce a declarat și premierul cu aproximativ un an în urmă, și anume că în clipa în care vom îndelini consensul vom face acest pas: 

„Vă aduc aminte ceea ce şi premierul României a spus acum un an de zile: în clipa în care vom întruni consensul vom face acest pas. Deocamdată, acest consens nu a fost întrunit.

Nu pot să vă ascund faptul că, de exemplu, unul din actorii importanţi europeni a făcut un pas înainte – nu voi cita numele acestui actor important – confirmând sprijinul pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. Deci e un pas înainte, gestionat discret. Sunt convins că România va intra în Spaţiul Schengen, dar am ieşit din acea zonă de supralicitare a acestei mize.

Da, ne dorim să intrăm, rămâne un obiectiv important, dar, încă o dată, nu stăm cu mâna întinsă, am îndeplinit criteriile şi pe canale politice fireşti vom avansa pentru adoptarea acestei decizii prin consens. În această toamnă consensul nu a fost deocamdată posibil.”

Când vom îndeplini consensul și dacă este cu adevărat cineva din Guvern interesat să întreprindă demersurile necesare pentru acceptarea noastră în spațiul Schengen, putem ușor presupune. Este evident că anii vor mai trece iar noi vom pune aceleași întrebări: ”Când vom intra în spațiul Schengen?”. Ca și acum, ni se vor oferi răspunsuri vagi.

„Ceea ce spunem noi de fiecare dată este că România de 3 ani şi mai bine a îndeplinit criteriile. Mâine dacă s-ar pune problema primului pas, potrivit discuţiei anterioare etapizate, aeroporturile ar putea să intre fără nici cea mai mică problemă, aş adăuga şi spaţiul maritim, din punctul de vedere al României nu ar fi probleme deosebite.

Noi ne facem treaba în continuare, e adevărat într-un peisaj politic european care rămâne complicat pentru că România a mai fost prizoniera altor factori care n-au nimic de-a face cu performanţa României în sine, dar vom găsi acele resurse de consens”, a mai spus Titus Corlăţean.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*