Ultimele Știri

Arafat susţine că ISU nu ştia de „Colectiv”. După un incendiu la Pionerul, în 2014, ISU n-a consemnat clubul în rapoarte

arafat raed

Zilele acestea, după incendiul din club Colectiv,  când presa l-a întrebat în repetate rânduri pe Raed Arafat, secretar de stat din Ministerul de Interne, cum de a fost posibil ca localul să funcţioneze vreme de 2 ani fără aviz PSI, acesta a susţinut de fiecare dată că pompierii nu ştiau de existenţa clubului. Totuşi, în noiembrie 2014, o încăpere din fosta fabrică de încălţăminte Pionerul, în care se află şi Colectiv, a luat foc.

Ulterior, prim-adjunctul şefului ISU pe ţară, colonelul Daniel Marian Dragne a declarat, pentru Evenimentul Zilei, că s-a făcut o inspecţie pe platforma Pionierul, dar că rapoartele oficiale au notat că nu exista acolo niciun „agent economic”.

Potrivit declaraţiilor de atunci ale purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, Daniel Vasile, incendiul din noiembrie 2014 nu a provocat victime. La acea vreme ISU a intervenit cu trei autospeciale de stingere, o autoscară, un echipaj de descarcerare şi unul SMURD. O anchetă a fost deschisă ulterior pentru a descoperi cauzele producerii incendiului.

Este cel puţin bizar cum la ancheta efectuată atunci la fabrica Pionerul, investigatorii nu s-au împiedicat şi de clubul „Colectiv” şi cum de nu le-au cerut patronilor actele la control. Astfel, anchetatorii ar fi descoperit încă din noiembrie 2014 că localul nu respecta normele minime ISU şi funcţiona fără aviz PSI. Mai mult, oficialii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă aveau şi baza legală pentru a efectua acest tip de control şi pentru a închide toate cluburile fără avize de securitate, dată prin Ordonanţa de Urgenţă 89/2014.

Neluarea unei astfel de măsuri a dus la funcţionarea nestingherită a clubului Colectiv, unde în seara de 30 octombrie a izbucnit un incendiu în urma căruia 30 de tineri au murit şi alţi 137 au au ajuns în diferite spitale bucureştene cu răni grave.

Contactat de jurnalişti pentru o explicaţie cu privire la motivele pentru care reprezentanţii ISU nu au observat că în incinta Pionerul se află şi clubul Colectiv, Raed Arafat a refuzat să comenteze.Arafat i-a sfătuit pe jurnalişti să încerce să afle răspunsuri de la Daniel Marian Dragne, prim-adjunct al inspectoratului general ISU.

Astfel, Dragne a susţinut că din anul 2010 au fost mai multe incendii la Pionerul, iar în toamna lui 2014, cu două luni înainte de a luat foc încăperea fostei fabrici, a avut loc şi o anchetă în urma căreia s-a consemnat că „nu funcţiona niciun agent economic la Pionierul. Cei care au întocmit rapoartele dau acum explicaţii în faţa autorităţilor statului care anchetează situaţia”, a conchis colonelul Dragne.

După incidentul din luna noiembrie a anului trecut, oficialii ISU n-au mai dispus nicio verificare pe strada Tăbăcarilor, nr. 7, unde se află şi clubul Colectiv.

Citeşte şi: VIDEO/Raed Arafat: La IGSU nu există niciun document de autorizare pentru activităţile din Clubul Colectiv

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*