Ultimele Știri

Arabia Saudită, ultima țară care acordă drept de vot femeilor. O femeie a fost aleasă consilier

Arabia Saudita

Anul acesta, femeile au obținut atât dreptul de a vota, cât și de a candida la alegerile din Arabia Saudită. Astfel, 900 de femei s-au înscris pe listele electorale, alături de 6000 de bărbați. 

Candidatele și candidații s-au înfruntat în vederea obţinerii unui mandat în cele 284 de consilii municipale – organisme cu puteri limitate, singurele din regatul Arabiei Saudite alcătuite din reprezentanţi aleşi.

O singură femeie a reușit să obțină un post de consilier. Salma bent Hizab al-Oteibi a a candidat împotriva a şapte bărbaţi şi a două femei și a obținut un mandat în Consiliul Municipal Madrakah, o localitate din regiunea în care se află Mecca, considerat primul loc sacru al islamului. 

Aceasta a câştigat postul de consilier în provincia Mecca, după ce ieri au avut loc alegeri municipale în întreaga ţară. A fost pentru prima dată cănd monarhia saudită a îngăduit ca femeile să voteze şi să candideze.

Cu toate acestea, cele aproape 1.000 de candidate înscrise în cursă au fost nevoite să-şi susţină campania din spatele unui paravan sau să fie reprezentate de un bărbat.

Oficialii de la Riad spun că în jur de 130.000 de femei s-au înscris pentru a putea vota, alături de peste 1,3 milioane de bărbaţi. Votul a fost unul simbolic şi pentru că este abia al treilea scrutin în istoria statului saudit, al cărui regim este o monarhie absolută încă de la fondare.

Arabia Saudită a fost ultima ţară din lume care a acordat femeilor drepturile de a vota și de a candida. Acest regat ultraconservator este una dintre cele mai restrictive ţări din lume cu femeile, care nu au dreptul să conducă vehicule şi care sunt obligate să obţină acordul unui bărbat – un tutore – pentru ca să muncească sau să călătorească.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*