Aproape trei sferturi dintre antreprenorii de startup câștigă mai puțin de 1.000 euro pe lună

  • Adrian Marinescu
  • 5 aprilie 2016
  • Economie

Aproape 70% dintre micii întreprinzători din România nu reuşesc să atragă resurse financiare din altă parte şi utilizează fondurile proprii la finanţarea unei afaceri noi (start-up), potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă EY, publicat marţi.

La întrebările studiului ”Barometrului EY al afacerilor de tip startup din România” au răspuns 372 de antreprenori, din care 81% conduc afaceri cu o vechime mai mică de trei ani. Peste două treimi – 69% – dintre antreprenorii care au participat la studiu au declarat că folosesc fondurile proprii pentru finanţarea unui start-up.

Doar 11% utilizează fonduri europene, iar 6% au reuşit să obţină finanţare nerambursabilă de la statul român sau alte instituţii. 89% dintre companii au obţinut mai puţin de 100.000 de euro în primul an de funcţionare, 7% între 100.000 şi 250.000 de euro, iar 3% între 250.000 şi 500.000 de euro.

Studiul mai relevă că 64% dintre start-up-uri sunt în zona Bucureştiului, iar câte 5% în judeţele Iaşi şi Braşov.

În privinţa fondurilor pe care le vor accesa în următoarele 12 luni, 21% dintre antreprenori se bazează pe banii pe care-i vor obţine de la clienţi. Doar 15% speră să obţină fonduri europene în următorul an, iar 13% cred că vor obţine bani din programele guvernamentale dedicate start-up-urilor.

În primul an de funcţionare a firmei, 32% vor aloca cele mai multe resurse financiare pentru zona de promovare, 28% – pentru operaţiunile de vânzare şi distribuţie, iar 14% – către sectorul de definire a produsului comercializat.

Cele mai multe start-up-uri sunt începute în domeniul IT – software şi internet, cu o pondere de 23% din total. Pe locul al doilea se află sectorul de media şi publicitate, cu 10% din numărul de start-up-uri, urmat de servicii, cu 9% din total.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *