Ultimele Știri

Apple, Pepsi, Ikea, Coca Cola şi alte sute de companii multinaţionale sunt în scandal cu noua Comisie Europeană

S-a descoperit sectretul pe care cele mai mari firme din lume îl ţineau ascuns. peste 300 de compani ar fi semnat, în secret, acorduri cu autorităţile din Luxemburg, pentru a plăti impozite foarte mici, cu puţin peste 0%.

Aceste acorduri sunt cu totul ilegale, mai ales că ar putea crea dezechilibrea mari pe piaţă. Pepsi, IKEA, FedEx și 340 de alte companii internaționale au semnat acorduri la Luxemburg, care le permitereducă facturile fiscale globale.  Aceste companii par să fi canalizat sute de miliarde de dolari prin Luxemburg și astfel au recuperat miliarde de dolari din impozite. În unele cazuri, actele au arătat că unele companii s-au bucurat de rate de impozitare mai mici de 1 la suta pe profiturile pe care le-au obţinut şi introdus în Luxemburg.

Se pare că aceste acorduri s-au semnat în perioada 2002-2010 când actualul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, era premierul Luxemburgului.

Mecanismul folosit era unul simplu. Profiturile erau trimise sub forma unor împrumuturi între subsidiarele aceleiași companii. S-au creat şi anomalii, astfel că la o singură adresă erau înregistrate 1.600 de companii.

E ca și cum faci un plan fiscal pentru guvern și vrei să fie binecuvântat rapid.„, a declarat Richard D. Pompe, un profesor de drept impozit la Universitatea din Connecticut, Facultatea de Drept. Și cele mai multe dintre ele sunt binecuvântate. Luxemburg are un departament de impoyite foarte prietenoase.

Informațiile scurse arată că în spatele înțelegerilor secrete dintre corporații și fiscul luxemburghez stă una dintre cele mai mari companii de consultanță și audit din lume.
Noua Comisie  Europeană a deschis încă din o anchetă cu referire la acest subiect. Autărităţile nu se arată încântate de lucrurile care au ieşit la suprafaţă.
„Sunt dezvăluiri foarte importante pentru că înseamnă că, în mijlocul Uniunii Europene, în inima Zonei Euro, avem practici fiscale agresive ale unei ţări împotriva altor ţări”, spune parlamentarul francez Karine Barger.
Toţi aşteaptă de la Jean-Claude Juncker  să mărturisească dacă a fost sau nu implicat în acordurile prin care 340 de companii multinaţionale au evitat să plătească taxe.
Comisia deja acţionează, iar comisarul Almunia a prezentat deja un număr de cazuri în acest domeniu şi va fi continuată de comisarul Vestager ”, a declarat joi Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*