Ultimele Știri

Apa potabilă va fi testată radioactiv

După mai multe studii s-a demonstrat că apa este un factor responsabil de îmbolnăvirea de cancer. România se gândeşte să aplice o directivă europeană pentru monitorizarea a două substanţe radioactive responsabile de îmbolnăviri de cancer.

Îngrijorător este faptul testele se fac în prezent doar când specialiştii au indicii că nivelul maxim ar putea fi depăşit. Unul din zece cazuri de cancer pulmonar este provocat de radon, o substanţă radioactivă care se găseşte în apa potabilă.

În 2013, Uniunea Europeană a emis o directivă prin care cerea monitorizarea acestui element, dar în România abia acum se discută un proiect în acest sens. Aceeaşi directivă impune şi controlul tritiului, o altă substanţă cu potenţial cancerigen. Ambele au fost identificate în apele din România în cantităţi peste nivelul de risc.

Statisticile arată că un român bea în medie o jumătate de litru de apă plată zilnic. 250 de mililitri vin de la robinet. Cercetătorii vorbesc despre două zone cu risc: centrul țării pentru radon și Cernavodă pentru tritiu.

În județele Sibiu, Cluj și Bihor există riscul cel mai mare de contaminare, un studiu a delimitat zone cu valori duble faţă de limita maximă.

La nivel național, apa cu cele mai multe nereguli este livrată în regiunea Moldovei, unde peste 7% dintre probele testate au fost neconforme.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*