AP: ISIS a antrenat sute de luptători pentru a ataca Europa într-o serie de atentate mortale. Unde sunt tabere de instrucție

  • Adelina Mitrache
  • 24 martie 2016
  • Externe

Statul Islamic ar fi antrenat sute de luptători care să atace Europa într-o serie de atentate mortale și care au dezvoltat rețele teroriste precum cele care au organizat atentatele de la Bruxelles și Paris. Ar fi vorba de cel puțin 400 de luptători.

Avertismentul vine de la oficiali din domeniul securității, care spun că ISIS deține un număr semnificativ de celule semi-autonome răspândite de-a lungul Europei, informează Associated Press, potrivit The Independent. Oficiali europeni, ai serviciilor secrete irakiene și un parlamentar francez au vorbit despre tabere din Siria, Irak și, posibil, din fostul bloc sovietic unde islamiștii sunt instruiți să atace Occidentul.

Sursa citată arată că și liderul atacurilor de la Paris ar fi intrat în Europa cu un grup de 90 de luptători care s-au împrăștiat în mai multe locuri.

„Prin capturarea de vineri a fugarului Salah Abdeslam nu au putut fi evitate însă atentatele de marți din Bruxelles, soldate cu 31 de morți și 300 de răniți”, arată sursa citată. După ce a fugit din Paris, în Belgia, Salah Abdeslam a creat o nouă grupare în cartierul copilăriei sale, Molenbeek, din Bruxelles, cunoscut de multă vreme ca fiind un refugiu pentru jihadiști.

Potrivit estimărilor, între 400 și 600 de luptători ai Statului Islamic sunt instruiți în special pentru atacuri externe, a declarat senatorul francez Nathalie Goulet, care face parte din conducerea unei comisii de urmărire a rețelelor jihadiste.

Conform oficialilor din securitate, mare parte a antrenamentelor are loc î tabere din Siria, Libia și Africa de Nord.

„Diferenta este că în 2014, luptătorii Statului Islamic erau antrenați timp de doar câteva săptămâni. Acum strategia s-a schimbat. Au fost formate unități speciale, iar instrucția durează mai mult. Obiectivul lor de acum nu este de a ucide cât mai mulți oameni, ci să organizeze cât mai multe operațiuni teroriste pentru ca inamicul să consume cât mai mulți bani”, a afirmat un oficial european de securitate, care a dorit să rămână anonim.
loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *