Ultimele Știri

Anunţul Rusiei pentru Siria a luat prin surprindere o lume întreagă, iar ipotezele privind motivul au început să curgă

putin

Anunţul lui Vladimir Putin privind retragerea trupelor a luat prin surprindere o lume întreagă, iar speculaţiile privind motivul liderului de la Kremlin au început să curgă, printre ipotezele vehiculate numărându-se diferende între Moscova şi Damasc, fapt negat de regimul sirian, sau o tentativă de a-l determina pe Bashar al-Assad să accepte încetarea războiului, relatează Reuters.

Damascul a negat că ar exista tensiuni în relaţia cu Moscova şi a dat asigurări că preşedintele Bashar al-Assad a fost de accord cu reducerea forţelor ruse.

Pe de altă parte, diplomaţii occidentali cred că Putin încearcă, astfel, să îl preseze pe liderul sirian să accepte o soluţie politică pentru a pune capăt războiului soldat cu 250.000 de morţi.

Opoziţie anti-Assad şi-a exprimat uimirea în faţa anunţului. “Nimeni nu ştie ce este în capul lui Putin”, a spus un purtător de cuvânt.

Un înalt oficial de la Washington, citat sub acoperirea anonimatului, a spus că SUA sunt încurajate de anunţul lui Putin, dar este prea devreme pentru a şti ce înseamnă, dacă va fi pus în aplicare şi ce motive a avut să îl facă.

Între timp, în prima zi a negocierilor de la Geneva, negociatorul ONU Staffan de Mistura a avetizat părţile implicate în război că nu există niciun Plan B în afară de reluarea luptelor, dacă primele trei runde de discuţii, care vizează trasarea unei foi de drum clare pentru Siria, eşuează.

Putin şi Barack Obama au discutat luni la telefon despre Siria. Potrivit Kremlinului, cei doi lideri au cerut “o intensificare a procesului de soluţionare politică” a conflictului.

Casa Albă a precizat că preşedintele american a salutat reducerea violenţelor după implementarea acordului de încetare a focului, dar a subliniat că “ tranziţie politică este necesară pentru a pune cappt violenţelor din Siria”.

Ministrul francez al apărării a declarat că forţele ruse au oprit, practic, atacurile asupra rebelilor moderaţi sirieni

La rândul său, şeful diplomaţiei germane a avertizat că decizia lui Vladimir Putin de retragere a forţelor sale va creştere presiunea asupra lui Bashar al-Assad de a se implica serios în negocierile pentru pace de la Geneva.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat luni armatei să înceapă retragerea majorităţii trupelor din Siria, deoacere intervenţia militară a Moscovei şi-a atins, în mare, obiectivele. La o întâlnire cu ministrul apărării şi cu cel de externe, Putin a afirmat că retragerea ar trebui să înceapă de marţi, la mai mult de cinci luni după ce a ordonat lansarea operaţiunii militare prin care şi-a sprijinit aliatul, pe preşedintele Bashar al-Assad.

“Activitatea eficientă a armatei noastre a creat condiţiile pentru începerea procesului de pace”, a spus Putin.

“Cred că sarcina atribuită Ministerului Apărării şi Forţelor Armate ruse a fost, în ansamblu, îndeplinită. Cu participarea armatei ruse (…), forţele armate siriene şi forţele patriotice siriene au putut obţine o schimbare fundamentală a cursului luptei împotriva terorismului internaţional”, a adăugat liderul de la Kremlin.

“În concluzie, îi ordon ministrului apărării ca, începând de mâine (marţi – n.r.), să înceapă retragerii părţii principale a contingentului nostru militar din Republica Arabă Siriană”, a anunţat el.

De asemenea, el a cerut Rusiei să îşi intensifice rolul în procesul de pace, pentru a pune capăt conflictul din Siria.

Liderul rus a lăsat, însă, să se înţeleagă că Moscova va menţine o prezenţă militară în ţara arabă: nu a stabilit un termen pentru încheierea retragerii. Mai mult, a anunţat că forţele ruse vor rămâne în portul Tartous şi la baza aeriană Hmeymim din provincia siriană Latakia.  

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Putin l-a sunat pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, pentru a-l informa de decizia Moscovei.

La rândul său, preşedintele sirian Bashar al-Assad a confirmat că Damascul şi Moscova au convenit asupra retragerii trupelor ruse, în concordanţă cu o “continuare a încetării ostilităţilor şi în concordanţă cu situaţia de pe teren”.

De asemenea, liderul de la Damasc a precizat că Rusia şi-a luat angajamentul să susţină în continuare Siria în lupta împotriva terorismului.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*