Anunț îngrijorător venit din partea ANM. Ce se va întâmpla în august în România

  • Adelina Mitrache
  • 30 mai 2016
  • Vremea
prognoza anm meteo vremea

ANM a publicat estimările meteorologice pentru intervalul iunie – august 2016, arătând că temperaturile se vor situa peste medie în sud-est și local în sud și vest.

În luna iunie, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei în cea mai mare parte a țării. Precipitațiile totale lunare vor fi deficitare în regiunile sudice și local în cele sud- estice și estice, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de media climatologică.

În iulie, temperaturile medii ale aerului se vor situa peste normalul perioadei în sud-estul și local sudul și estul țării, iar în rest vor fi valori termice apropiate de media climatologică. Cantitățile totale de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului.

În august, temperatura aerului se va situa peste medie în sud-est și local în sud și vest, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de normal. Cantitățile totale de precipitații se vor menține deficitare în cea mai mare parte a teritoriului, exceptând regiunile nordice unde se vor apropia de norma multianuală.

Pentru mai multe detalii, cititi documentul din josul paginii.

tabel meteo

Luna aprilie a acestui an a fost a 12-a luna consecutiv cand s-a depășit un record de caldură, cea mai lungă perioadă din anale, semn al unei accelerări a încălzirii planetare, conform Agenției americane oceanice și atmosferice (NOAA).

Anul 2015 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată la suprafata Pământului, depășind recordul lui 2014. Primele patru luni din 2016 (ianuarie-aprilie) au fost și ele cele mai călduroase de pe glob în ultimii 136 de ani, depășind cu 1,12 grade Celsius media secolului al XX-lea.

Temperatura medie la suprafața uscatului și a oceanelor a depășit în luna aprilie cu 1,10 grade Celsius media secolului trecut – care a fost de 13,7 grade Celsius, precizează NOAA.

Temperaturi neobișnuit de mari au fost semnalate aproape peste tot pe planetă în aprilie, îndeosebi în Rusia și Alaska, unde termometrul a depășit media cu 3 grade sau mai mult. Temperaturi mai mici decât ar fi fost normal au fost înregistrate luna trecută în nord-estul Canadei și sudul Americii de Sud.

Suprafața stratului de zăpadă din emisfera nordică a fost în aprilie cea mai redusă din 1981, anul când au început observațiile prin satelit. Ea a fost cu 2,3 milioane de kilometri pătrați mai mică decât media din perioada 1981-2010, a mai anunțat NOAA.

Temperatura la suprafața Terrei a înregistrat un nou record în 2015, depășindu-l pe cel din 2014, fenomen atribuit de climatologi acumulării în atmosfera de gaze cu efect de seră, provenite din arderea petrolului și a cărbunelui. Și curentul cald ecuatorial din Pacific El Nino, care a reapărut în 2015, a contribuit la această creștere record a temperaturilor.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *