Ultimele Știri

Anul acesta, românii cheltuiesc mai mult de sărbători în comparație cu anul trecut

Bugetul de anul acesta pentru sărbători, e mai mare decât cel din 2014. Patru din zece persoane vor cheltui cel mult 500 de lei pentru cheltuielile de Paşte, în timp ce unele persoane spun că vor cheltui chiar şi până la 1.000 de lei. De asemenea, potrivit unui sondaj de opinie publicat vineri de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), românii sunt mai optimişti în acest an de Sărbătorile Pascale, explicând că vor avea bani pentru a cumpăra tot ceea ce este necesar.

„Perspectiva financiară în acest an este una mai optimistă având în vedere că procentul celor care spun că banii pe care îi au pentru Sărbătorile de Paşti le vor ajunge pentru tot ceea ce este necesar este cel mai mare din ultimii ani – 39% în 2015 faţă de 38% în 2013 sau chiar 22% în anul 2011. Totuşi, aproape jumătate dintre cei chestionaţi cred că în acest an vor cheltui la fel ca şi anii trecuţi pentru sărbătorile pascale”, relevă studiul IRES.

IRES mai arată că starea de spirit a românilor este una de optimism în preajma Sărbătorilor de Paşte.  

„La nivelul general al populaţiei, starea de spirit înainte de Sărbători este una de relativ optimism, nemulţumirea faţă de direcţia în care merge ţara este mult mai scăzută decât în anii precedenţi în această perioadă. Jumătate dintre respondenţi cred că direcţia în care se îndreaptă ţara este una greşită, în timp ce 40% cred că direcţia este bună. Spre comparaţie, în perioada 2010-2013, în  perioada Sărbătorilor Pascale, proporţia celor care apreciau drept greşită direcţia în care merg ţara se situa între 69% (în 2013) şi chiar 80% (în 2011)”, se arată în concluziile studiului.

  Cu toate acestea, la începutul lunii martie 2015, optimismul românilor era în scădere faţă de toamna anului trecut, când erau mult mai entuziaşti şi convinşi că ţara merge într-o direcţie bună.  

„Schimbarea de poziţionare a românilor cu privire la indicatorului legat de direcţia ţării a survenit după momentul 16 noiembrie 2014, moment în care s-a înregistrat o explozie de optimism (55% dintre cei chestionaţi declarau la acel moment că direcţia este una pozitivă), fiind primul moment după mulţi ani în care indicatorul de direcţie a fost evaluat în termeni pozitivi. Pe de alte parte însă, de la începutul lunii martie 2015, trendul este unul descendent – 49% dintre respondenţii participanţi la un studiu IRES, la începutul lunii martie, declarau că direcţia este una bună, în timp ce la începutul lunii aprilie, raportul se inversează, iar direcţia ţării este din nou evaluată negativ”, arată cercetătorii.  

Studiul a fost realizat în perioada 4-6 aprilie, pe un eşantion reprezentativ de 1.006 persoane şi cu eroare de 3%.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*