Ultimele Știri

ANSVSA: Am retras de la vânzare toate produsele din februarie de la Lactate Brădet. Cei care le au în casă, să nu le consume

bradet

Bacteria E.coli a fost găsită în brânză de vaci şi caşcaval produse în februarie la fabrica Lactate Brădet, peste 20.000 de kilograme de astfel de produse au fost retrase de pe piaţa din România, a anunţat, vineri, preşedintele ANSVSA, Andrei Butaru, care i-a atenţionat pe cumpărători să nu le consume dacă le au în casă.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Andrei Butaru, a spus că au fost analizate toate produsele fabricate la Lactate Brădet, inclusiv lapte, iaurt şi smântână, dar bacteria E.coli a fost găsită doar în loturi de brânză de vaci şi caşcav fabricate în februarie.

Astfel, au fost retrase şi distruse toate produsele fabricate în februarie la Brădet, respectiv 20.364 de kilograme găsite la comercializare la clienţii firmei.

Totodată, Andrei Butaru a recomandat celor care au cumpărat produse  de la Lactate Brădet şi le mai au în casă, să nu le consume. 

„Au fost retrase din  lanţurile comerciale tot ceea ce s-a fabricat în luna februarie. Există posibilitatea să mai fie în casele proprii, dar pe această cale îi anunţăm pe oameni că nu trebuie să consume aceste produse care au fost incriminate”, a spus Butaru, care a ţinut să menţioneze că bacteria E.coli se distruge prin fierbere. 

Preşedintele ANSVSA a prezentat succesiunea acţiunilor inspectorilor sanitar-veterinari pentru identificarea sursei îmbolnăvirii copiilor.

„- în 26februarie au fost recoltate probe indicate prin anchetă, iar în 27 februarie inspectorii au identificat E.coli 026 în  probele de brânză proaspătă produsă la  o fabrică din Argeş;

– în 28 februarie, inspectorii din Argeş au mers la fabrica Brădet, lotul de 25 de kilograme de brânză proaspătă nu a mai fost găsit la producător şi la comercializare; ANSVSA a dispus sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde se realizată  brânza proaspătă, până la elucidarea situaţiei; firma Brădet, în aceeaşi  zi, 28 februarie, anunţa DSV Argeş că încetează benevol activitatea tuturor secţiilor de producţie;

– în 29 februarie, la solicitarea MInisterului Sănătăţii, au fost recepţionate la ISPV un număr de 37 de eşantioane din probe prelevate în Argeş, Olt şi Bacău; dintre cele 194 de eşantioane analizate, s-a găsit E.coli 026 la o probă de pui recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele din anchetă;

– în 1 martie au fost recoltate probe şi din alte produse lactate de la firma Brădet, s-a pus sechestru sanitar-veterinar şi pe brânza livrată la două spitale prin contract;

– în 2 martie s-a verificat ferma furnizoare de lapte, s-au trimis probe la ISPV pentru analiză;

– în 3 martie, în videoconferinţa cu experţii ECDC s-a recomandat să fie extinsă ancheta şi să fie prelevate probe din unitatea de procesare, ingredienţi utilizaţi în procesul tehnologic, ambalaje, probe de sanitaţie, de pe filtrele de la ferme şi probe de fecale de la animale;

– în 5 martie, firma Brădet a anunţat retragerea voluntară a tuturor produselor fabricate în luna februarie;

– în 6 martie se furnizează lista de distribuţie la clienţii din România, la care se găsesc 20.364 de kilograme – întreaga cantitate retrasă şi distrusă -, şi la cei din statele membre, respectiv Spania – 10.385 kilograme, Germania – 1.410 kilograme, Belgia – 1.108 kilograme, Italia – 6.517 kilograme”.

Legat de infectarea cu E.coli a unui copil român din Italia, care a mâncat brânză de la fabrica Brădet, preşedintele ANSVSA a spus că autorităţile italiene au identificat rapid sursa îmbolnăvirii pentru că au găsit brânza pe care părinţii i-au dat-o.

„Autorităţile italiene au identificat rapid sursa contaminării cu E.coli 026 pentru că în frigiderul familiei de români stabilită în Florenţa era brânza din care au mâncat. Or, noi, în România nu am găsit alimente comune, iar lotul de 25 de kilograme incriminat nu mai exista”, a precizat preşedintele ANSVSA.

Butaru a adăugat că, după declanşarea alertei în Italia, au fost primite documente de retragere a produselor de la Brădet de la autorităţi din Madrid (Spania) – pentru 1.112 kilograme şi Italia – 546 de kilograme.

În 7 martie, listele de disitribuţie a produselor de la Brădet au fost transmise Comisiei Europene, cu solicitarea de a se stabili încadrarea în tipul de notificare. ANSVSA a notificat prin sistemul rapid de alertă dispoziţia de retragere şi rechemare a tuturor loturilor de produse în care s-a depistat prezenţa genelor verotoxigene.

„În momentul actual, putem să spunem doar cantităţile pentru care am primit documentele de distrugere şi acestea sunt, din România, tot ce înseamnă produse ale firmei incriminate, adică 20.364 de kilograme, iar din Spania – 1.112  kilograme, Italia  546,4 kilograme”, a mai spus Butaru.

El a adăugat că mai sunt în lucru probele de fecale de la animalale din fermele care au dus materii prime către firma Brădet.

Andrei Butaru a mai spus că ANSVSA este obligată să transmită alertă europeană când are un buletin de analize care indică o problemă. „Asta am făcut. Brânza proaspătă de vaci nu mai există”, a precizat Butaru. 

Copilul de un an şi două luni, internat la un spital din Florenţa cu sindrom hemolitic mâncase, împreună cu părinţii, brânză de burduf produsă în România, a declarat, vineri, Amalia Şerban, director adjunct Direcţia de asistenţă medicală şi sănătate publică din Ministerul Sănătăţii, care a precizat că există evidenţe clare ale legăturii dintre acest caz şi cele similare din România.

Amalia Şerban a precizat că părinţii copilului au cumpărat brânza de burduf produsă în România în 1 martie, că au consumat-o împreună cu copilul în 5 martie, iar o zi mai târziu întreaga familie a început să aibă diaree. 

Ea a mai spus că autorităţile sanitare din Italia au informat autorităţile din România că s-a dispus retragerea din magazine a produsului după ce copilul a fost diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic şi s-a descoperit bacteria E.coli în brânza de burduf.

Comisia Europeană a emis o alertă referitoare la infectarea cu E.Coli a unui produs de brânză din lapte de oaie din România, ţările afectate de măsură fiind România, Italia, Franţa şi Germania, potrivit site-ului CE, unde se arată că gradul de risc este serios.

Alerta Comisiei Europene, care consideră riscul ca fiind serios,  se referă la categoria lapte şi produse din lapte, produsul fiind brânză din lapte de oaie.

Ministerul italian al Sănătăţii a cerut reevaluarea eficienţei sistemului de alertă sanitară în statele membre UE, după ce analizele au arătat că brânza de la Lactate Brădet pe care a consumat-o copilul de un an şi două luni din Florenţa internat cu sindrom hemolitic-uremic era contaminată cu bacteria E.Coli, a anunţat vineri Asociaţia Unităţilor Sanitare din regiunea Toscana, citată de portalul Firenze Today.

Analizele realizate de autorităţile italiene au confirmat că brânza produsă de societatea S.C. Brădet S.R.L. şi consumată de o familie de români din Peninsulă era infectată cu bacteria E. Coli. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*