Ultimele Știri

ANRM va scoate la concesionare încă 30 de perimetre petroliere

sonde

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va scoate la concesionare 30 de perimetre petroliere, pentru explorare, în cadrul Rundei a XI-a, operaţiunea urmând să aibă loc după aprobarea noii modalităţi de stabilire a redevenţelor pentru hidrocarburi.

„Suntem în curs de finalizare a Rundei XI de explorare, pentru acorduri petroliere în perimetre atât on-shore (pe uscat, n.r.), cât şi off-shore (în largul mării, n.r.). Aşteptăm totodată să finalizăm legea fiscală legată de activităţile petroliere. Runda va fi lansată imediat după aprobarea noului nivel al redevenţelor. Vom scoate la concesionare 30 de perimetre, fiecare având o suprafaţă de circa 1.000 km pătraţi. Acestea sunt puse la dispoziţia operatorilor pentru faza de explorare”, a declarat preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu.

Pentru aceste perimetre şi-au manifestat deja interesul companii mari petroliere din SUA, Canada şi Marea Britanie.

În ceea ce priveşte Runda X, organizată de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale în 2010, au fost atribuite 20 de perimetre, dintre care cinci se află în platoul continental din Marea Neagră. Unul dintre aceste 20 de acorduri, încheiat cu MOL, nu a fost ratificat nici până în prezent.

„Ei respectă programul lucrărilor, marea majoritate şi-a făcut studiile pregătitoare, testele geologice, de seismică, forajele. Noi verificăm în permanenţă încadrarea în programe de lucrări, iar ei sunt obligaţi să raporteze în mod constant orice lucrare o efectuează în cadrul acordului”, afirmă preşedintele ANRM.

Noua modalitate de taxare a hidrocarburilor, la care Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) lucrează împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, va fi definitivată în luna august şi va intra în dezbatere în Parlament în sesiunea din toamnă.

Valoarea totală a redevenţelor petroliere şi miniere încasate de stat anul trecut a fost de 1,64 miliarde lei (aproape 370 milioane euro), din care doar cele petroliere sunt la nivelul de 1,36 miliarde de lei. Cea mai mare parte din redevenţe este plătită de Romgaz şi OMV Petrom.

De asemenea, ANRM a aplicat amenzi de 300.000 de lei în primul semestru al acestui an companiilor care exploatează resurse minerale şi au încălcat prevederile contractuale.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*