Ultimele Știri

ANOSR despre cazarea imigranților în cămine: ”Un sfert din studenţi nu au loc în cămin. Se pot găsi soluţii mult mai potrivite”

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) contestă decizia de a caza refugiați în căminele Universității și declară că aproximativ un sfert din studenții care au nevoie de un cămin nu beneficiază de acesta.

ANOSR atrage atenția asupra disfuncționalităților deja existente în ceea ce privește cazarea studenților în cămine, ea considerând că ”decizia guvernului de a solicita universităţilor să pună la dispoziţie locuri de cazare din căminele lor pentru refugiaţi este una pripită şi nefericită”.

„Deşi înţelegem şi rezonăm cu problemele cu care se confruntă refugiaţii şi apreciem preocuparea autorităţilor pentru a-i sprijini, considerăm că se pot găsi soluţii mult mai potrivite pentru cazarea acestora, care să nu afecteze nicio categorie socială din România”, spun reprezentanţii ANOSR, amintind că ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a solicitat universităţilor din ţară să pună la dispoziţie locuri de cazare din căminele studenţeşti pentru a fi oferite ca adăpost pentru refugiaţi.

Universitățile din România ar trebui să aibă ca obiectiv primar oferirea unui număr suficient de locuri pentru studenți, conform ANOSR, care sfătuiește universitățile „să aibă ca principală prioritate oferirea locurilor de cazare pentru toţi studenţii care solicită acest lucru şi asigurarea de condiţii decente de trai în căminele lor”.

Zeci de mii de studenţi nu primesc loc de cazare în cămin și sunt lăsați pe dinafară, la fiecare început de an universitar, lucru care a dus până acum la creșterea ratei de abandon școlar. Studenții care nu fac față costurilor ridicate pe care le presupune închirierea unui apartament sau taxa de cazare într-un cămin privat, aleg să părăsească studiile și se întorc în zonele natale. 

De asemenea, universitățile se confruntă deja cu supracazarea studenților, în condiții deloc de invidiat: „aglomeraţia completează perfect lipsa condiţiilor decente de trai din anumite cămine de stat, mobilierul vechi, toaletele comune, prezenţa igrasiei, a insectelor sau a rozătoarelor, unele cămine devenind astfel focare de infecţie şi ameninţând sănătatea studenţilor care sunt nevoiţi să locuiască acolo”.

Reprezentanții alianței declară că sunt conștienți de situația nefericită cu care se confruntă imigranții sirieni, însă această problemă trebuie rezolvată prin găsirea unei soluții mai potrivite:

„Atâta timp cât o universitate se confruntă cu un deficit de locuri de cazare şi nu poate răspunde tuturor solicitărilor primite de la studenţi în acest sens, considerăm că acea universitate trebuie să se preocupe prioritar de cazarea propriilor studenţi. Suntem convinşi că la o analiză mai atentă se vor putea găsi alte soluţii de cazare a refugiaţilor, care să nu aducă deservicii niciunei alte persoane”, spun ei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*