Ultimele Știri

ANOSR critică taxele ”aberante” care le percep facultățile pentru înscrieri

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică taxele mult prea mari pe care le percep facultățile pentru înscrierea la examenul de admitere. Conform acesteia, taxele pe care le cer facultățile pornesc de la suma de 50 și ajung până la 350 lei, nefiind justificate în niciun fel prin serviciile pe care le oferă instituția în perioada înscrierilor.

În unele facultăți, taxa pleacă de la 50 lei, însă sunt puține universități care cer o sumă atât de ”mizcă”, majoritatea stabilindu-și taxe de peste 100 lei. De exemplu, una dintre facultățile care percep taxa de 50 lei, sunt Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, dar doar pentru anumite specializări.

Facultățile care ajung să perceapă taxe de înscriere de peste 300 lei, sunt: Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, anumite specializări de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea din București), cea mai mare taxă fiind percepută de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, conform Agerpres.

Asociația critică sumele ”aberante” pe care le percep universitățile din România și atrag atenția asupra faptului că aceste sume nu se justifică prin serviciile pe care le oferă facultățile în această perioadă, plata personalului implicat în proces și a resurselor utilizate, nefiind mai mult de câteva zeci de lei pentru fiecare candidat.

„Lipsa serviciilor de consiliere și orientare de calitate din liceu îi face pe mulți absolvenți să nu aibă o opțiune clară cu privire la facutatea la care își doresc să se înscrie și aleg să își depună dosarele la mai multe facultăți, pentru a prelungi perioada în care se pot decide. Acest lucru este speculat de universități, care percep taxe de admitere (sau înscriere) generoase. (…) Deși costurile procesului de admitere implică doar plata personalului implicat în acest proces și a resurselor utilizate (care nu ar trebui să depășească câțiva lei sau zeci de lei per candidat), taxele de admitere sunt în medie de peste 100 de lei la toate universitățile din România”, arată ANOSR.

Taxele percepute de facultăți nu se opresc aici, unele percepând chiar și taxă de confirmare, care poate pleca de la 25 lei și poate ajunge chiar la 250 lei.

„Trăim vremuri în care a fi student a devenit un lux pe care nu oricine și-l permite. Încă din primele zile de studenție suntem bombardați cu fel de fel de taxe despre care nu știam și a căror valoare nu o putem înțelege. Mai târziu, ajungem la facultate și ne dăm seama că astfel de taxe există și în timpul anului universitar, doar că ele poartă alte nume: taxe de bibliotecă, taxe de eliberare a actelor de studiu, taxe pentru adeverințe, taxe de rulment sau garanție la cazare, taxe obligatorii pentru cantină și așa mai departe”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*