Ankara cere extrădarea susţinătorilor lui Gulen din Germania. Merkel se declară îngrijorată în legătură cu situația din Turcia

  • Nicoleta Ungureanu
  • 28 iulie 2016
  • Externe
Merkel

Ankara a cerut Berlinului să îi extrădeze pe susţinătorii clericului musulman Fetullah Gulen care locuiesc în Germania, relatează DPA şi Reuters.

Angela Merkel, pe de altă parte, se declară îngrijorată în legătură cu situația din Turcia și cere autorităţilor turce să respecte principiul proporţionalităţii în campania de pedepsire a celor care au fost implicaţi în tentativa de lovitură de stat din 15 iulie.

„Într-un stat constituţional – şi asta este ceea ce mă îngrijorează şi din acest motiv urmăresc cu atenţie – principiul proporţionalităţii trebuie asigurat de toată lumea”, a spus Merkel.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a cerut Berlinului să îi extrădeze pe susţinătorii lui Fethullah Gulen, un cleric musulman acuzat de Ankara de orchestrarea tentativei de lovitură de stat din 15 iulie şi care trăieşte în Statele Unite de mai mulţi ani, într-un exil autoimpus.

Cavusoglu a insinuat că mai mulţi procurorii şi judecătorii care fac parte din mişcarea lui Gulen se află în Germania, unde trăieşte o importantă minoritate turcă.

Relaţiile dintre cele două state s-au deteriorat în ultima perioadă, printre motivele pentru această situaţie fiind neînţelegerile privind criza refugiaţilor şi recunoaşterea genocidului armean de către Germania.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *