ANI: Fostul şef al CNADNR Mircea Pop, în conflict de interese pentru că a semnat un contract de 12 mil. de euro cu firma sa

mircea pop

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârşire de către Mircea Pop, fost director general în cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a infracţiunii de conflict de interese, după ce a semnat cu firma sa un contract de consultanţă în valoare de peste 12 milioane de euro.

„În exercitarea atribuţiilor de serviciu, Mircea Pop a semnat actul adiţional având ca obiect extinderea cu 29 luni a  contractului de consultanţă pentru furnizarea serviciilor de proiectare şi supervizare a lucrărilor de construcţie a autostrăzii Arad-Timişoara-Lugoj şi a Variantei de ocolire Arad. De asemenea, actul adiţional semnat de acesta a vizat suplimentarea activităţii personalului Consultantului precum şi suplimentarea valorii contractului cu suma de 1.956.182,65 Eur, fără TVA (de la 10.227.694 Eur, fără TVA la 12.183.876,65 Eur, fără TVA), în condiţiile în care SC DP Consult S.A. (societate comercială în cadrul căreia Mircea Pop a deţinut  calitatea de acţionar majoritar), avea calitatea de subconsultant pentru Autostrada Arad-Timişoara şi Varianta de ocolire Arad”, se arată într-un comunicat al ANI.

Mircea Pop a deţinut în perioada 25 martie 2011-14 iunie 2012 calitatea de acţionar majoritar al SC DP Consult SA şi a obţinut în anul 2012 venituri din dividende de la această societate, în valoare de 1.343.222 de lei.

Deşi la data de 14 iunie 2012 a cesionat acţiunile pe care le deţinea la SC DP Consult, în perioada deţinerii funcţiei de director general al Companiei Naţionalei de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, acesta avea obligaţia de a nu participa la luarea unei decizii care să producă direct sau indirect un folos patrimonial pentru SC DP Consult, potrivit ANI.

Potrivit dispoziţiilor articolului 301 din Codul Penal, fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

ANI a precizat că Mircea Pop a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare şi elementele identificare. 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *