Ultimele Știri

Angela Merkel insistă asupra deschiderii unor rute legale pentru imigranţi către UE

merkel

Uniunea Europeană ar trebuie să îşi protejeze graniţele externe, însă să îi ajute în continuare pe refugiaţi deschizând rute legale pentru ei, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, pentru postul public de radio SWR, informează Deutsche Welle.

Summitul de la Bruxelles la care au participat reprezentanţii UE şi Turcia „reprezintă un important pas înainte” în ceea ce priveşte politica refugiaţilor, a declarat Merkel, marţi, pentru postul de radio SWR.

„Trebuie să privim înainte (…)”, a spus ea în interviu, făcând apel, în acelaşi timp, la un mai bun control al frontierei UE cu Turcia.

Merkel a lăudat de asemenea poziţia comună a liderilor UE la Bruxelles. „Toată lumea a spus că trebuie să ne protejăm graniţele externe, toată lumea a spus că trebuie să luptăm împotriva migraţiei ilegale, toată lumea a vorbit în favoarea misiunii NATO în Marea Egee şi toată lumea a salutat noua propunere”, a precizat aceasta.

În interviu, cancelarul a lăudat proiectul de acord de a redirecţiona imigranţii clandestini din Europa înapoi în Turcia, UE primind în schimb, cetăţeni sirieni din taberele turce de refugiaţi.

Acest acord ar reduce interesul imigranţilor de a apela la traficanţii de fiinţe umane, potrivit cancelarului, în contextul în care sirienii care încearcă să traverseze ilegal frontierele ar avea şanse reduse de a obţine azil.

„De aceea trebuie să încercăm să deschidem rute legale pentru ei”, a spus ea, evocând faptul că mii de imigranţi au murit încercând să traverseze Marea Mediterană pentru a ajunge pe coastele europene.

După ce liderii europeni „au primit cu bunăvoinţă” propunerile Turciei, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că detaliile legale ale înţelegerii anunţate marţi vor fi agreate în cadrul unei reuniuni care va avea loc săptămâna viitoare, în perioada 18-19 martie. „Suntem conştienţi că acum avem o soluţie”, a declarat Tusk.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*