Ultimele Știri

Angela Merkel: Dacă euro eşuează, Europa eşuează

Angela Merkel Alexis Tsipras

Cancelarul german Angela Merkel a avut o primă o primă reacţie după deciziile FMI, BCE şi Eurogrup în privinţa Greciei, avertizând că eşecul euro ar fi cel al Europei, iar pentru a evita acest lucru e nevoie de un compromis, relatează AFP.

‘Dacă euro eşuează, Europa eşuează. Dacă ne pierdem capacitatea de a găsi compromisuri, atunci Europa este pierdută’, a declarat cancelarul în faţa reprezentanţilor partidului său conservator la Berlin, în prima sa declaraţie publică după eşecul negocierilor de la Bruxelles între Grecia şi creditorii săi.

Mai înainte, purtătorul de cuvânt al cancelarului german a declarat că Angela Merkel este ‘evident dispusă’ să reia discuţiile cu omologul său grec Alexis Tsipras ‘dacă acesta doreşte’.

„Evident, ea rămâne dispusă să reia discuţiile cu premierul grec Alexis Tsipras. Suntem deschişi la discuţii dacă partea elenă simte nevoia. Obiectivul muncii noastre este o zonă euro puternică. Grecia este un caz special”, a afirmat Steffen Seibert, într-o conferinţă de presă.

‘După cum ştiţi, guvernul federal, în măsura posibilităţilor sale, a sprijinit cu adevărat un acord între Grecia şi creditorii internaţionali. Cancelarul, împreună cu preşedintele francez Francois Hollande, s-au implicat personal în acest lucru’, a mai spus oficialul german.

În acest context, a subliniat purtătorul de cuvânt, dacă organizarea unui referendum este ‘o decizie legitimă a guvernului grec’, atunci este de asemenea de ‘datoria partenerilor europeni să-şi asume responsabilitatea individual şi colectiv’, a subliniat Steffen Seibert.

Premierul grec Alexis Tsipras a anunţat vineri organizarea, la 5 iulie, a unui referendum în legătură cu acceptarea sau refuzarea condiţiilor puse de creditorii Greciei (UE, BCE, FMI), condiţii pe care el le-a calificat drept ‘umilitoare’.

Comentarii prin Facebook

2 Comentarii on Angela Merkel: Dacă euro eşuează, Europa eşuează

  1. cea mai importanta „conditie”:
    – plata unui tva de 23% in turism si mancare de la 9% respectiv 13% cat este acum, ANTICIPAT pe un an intreg inainte calculat „estimativ” la cat s-a platit pe anul anterior

    pentru cine a avut o afacere s-au a lucrat in domeniu intelege ca absolut TOATE firmele intra in insolventa, nici macar corporatiile nu pot achita in avansa astfel de sume uriase.
    Deci s-a impus sa intre in colaps financiar economic. Practic au de ales ori sa intre in faliment garantat FMI, ori intra singuri in faliment!!! Dementa totala sau dorinta de a declansa un conflict armat in Europa din partea americanilor prin intermediul FMI si practic distrugerea in totalitate a Europei.

    JP Morgan, Goldman Sachs si restul bastanilor financiari nord americani sunt in al noulea cer in acest moment, visul lor devine realitate

  2. erata: „sau a lucrat”

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*