Ultimele Știri

Angajatorii ar trebui să interzică Facebook-ul la locul de muncă?

facebook

Un număr mare de companii din SUA şi din Anglia au interzis accesul la reţelele de socializare pentru angajaţii lor, motivând pierderi de miliarde de dolari. Cum afectează reţelele de soclializare eficienţa la locul muncă şi ce impact are asupra creierului tendinţa angajatului modern de a face cât mai multe lucruri în acelaşi timp? 

Mai multe companii mari şi bănci din Marea Britanie le-au interzis angajaţilor să mai intre în orele de serviciu pe site-uri de socializare precum Twitter sau Facebook. Companiile englezeşti pierd, pe an, un total de aproximativ 1,38 miliarde de lire sterline, din cauza timpului petrecut pe angajaţi pe Twitter sau Facebook, conform The Daily Mail. Estimările au fost făcute pe baza salariului mediu câştigat de un angajat şi a timpului mediu petrecut pe Twitter ori Facebook.  

Un studiu făcut în Anglia arată că peste jumătate din angajaţii (57%) care lucrează în birouri au recunoscut că folosesc reţelele de socializarea în scopuri personale în timpul zilei de lucru, pierzând în medie 40 de minute pe zi pe aceste site-uri. Acest timp petrecut zilnic pe Facebook sau pe Twitter în timul serviciului se concretizează într-o săptămână de muncă mai puţin pe an pentru companie. Un studiu făcut în SUA arată că timp pierdut pe Twitter îi costă anual pe angajatorii americani o pierdere de 13,5 miliarde de dolari.  

Am devenit roboţi multitasking, adăugăm la reţelele de socializare şi necesitatea de a urmări adresele de mail şi de a răspunde solicitărilor urgente, plus obiceiul de a răspunde la telefonul mobil în timpul serviciului chiar dacă nu sunt chestiuni urgente şi angajatul se transformă într-un robot „multifuncţional” care trebuie să rezolve cât mai multe lucruri în acelaşi timp. Vorbim la telefon în timp ce conducem, răspundem pe Facebook în timp de scriem un raport, lucrăm în timp ce ascultăm ştirile la televizor.    

Angajaţii companiilor au devenit experţi în multitasking: scriu rapoarte, comunică pe Facebook, vorbesc la telefon, toate în acelaşi timp. Vorbim despre relaţia dintre starea de neatenţie şi cea de alertă mentală. Creşterea stării de alertă până la un punct va determina o creştere a atenţiei. Dacă această stare de alertă se menţine o perioadă îndelungată, atenţia scade. Între două stări de alertă, performanţa este scăzută. Stare intermediară este cea mai eficientă. Care este această stare – fiecare ar trebui să afle pentru el.  

Multitaskingul poate afecta performanţa. Poate chiar distruge performanţa. Companiile sau angajaţii trebuie să aibă în vedere acest aspect, dacă vor să aibă o eficienţă maximă. Poţi face multitasking atunci când e rezonabil şi inevitabil, dar nu ar trebui să faci din asta un obicei, pentru că este foarte probabil să scadă performanţele, mai degrabă decât să le crească. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*