Ultimele Știri

Andrzej Duda, reprezentantul opoziției, este noul președinte al Poloniei

Andrzej Duda

Potrivit rezultatelor realizate la ieşirea de la urne, Andrzej Duda, candidatul partidului Dreptate şi Justiţie, a obţinut 53% din voturi în scrutinul prezidenţial din Polonia, în timp ce actualul preşedinte Bronislav Komorowski a acumulat doar 47 de procente.

Andrzej Duda, în vârstă de 43 de ani, va deveni noul preşedinte al Poloniei, după ce a câştigat în ambele tururi de scrutin, alegerile prezidențiale.

Imediat după afișarea rezultatelor, preşedintele în funcţie Bronislav Komorowski şi-a recunoscut înfrângerea şi l-a felicitat pe contracandidatul său pentru victorie.

„Vă respect alegerea”, a declarat Komorowski în fața unui grup de susținători. „Îi doresc adversarului meu o președinție de succes”.

Înfrângerea sa în fața adversarului conservator arată dorința alegătorilor de o schimbare, deși prosperitatea economică a atins cote înalte în timpul mandatului președintelui în exercițiu.

Duda a mizat în această campanie pe voturile polonezilor care nu au resimțit efectele creșterii economice sau au conștinetizat că prosperitatea nu este distribuită în mod egal.

Deși ziarele europene au început deja să-l catalogeze drept un eurosceptic, Andrzej Duda este mai degrabă un conservator sau naționalist, care tinde să fie mai sceptic cu privire la predarea afacerilor poloneze su autoritatea partenerilor europeni.

Acesta este apropiat de Biserica Catolică, favorizează sprijinul statului pentru persoanele aflate în situaţie dificilă, iar piețele îl văd ca fiind mai puțin prietenos pentru afaceri decât Platforma Civică aflată la guvernare.

Duda a fost consilier juridic al fostului președinte conservator Lech Kaczynski, a fost adjunctul ministrului de Justiție, membru al Parlamentului polonez, iar în prezent este membru al Parlamentului European.  

Andrzej Duda urmează să își preia atribuțiile pe 6 august.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*