Ultimele Știri

Andrei Pleșu spune cui îi va oferi votul la finalul campaniei prezidențiale

andrei plesu

Andrei Pleșu și-a exprimat opinia legată de alegerile prezidențiale, într-un articol apărut în Dilema Veche. Acesta a făcut publică decizia sa de a îi oferi votul lui Klaus Iohannis pentru funcția de viitor președinte al României.

Pleșu a afirmat, de asemenea, că premierul Victor Ponta nu poate ocupa locul de președinte al țării pentru că nu are nicio ”calificare reală” pentru acest lucru: ”În ce mă priveşte, consimt să fiu în tabăra strategilor meschini, fără orizont, fără idealuri. Ideea mea fixă este că dl Ponta nu are nici o calificare reală pentru a ajunge, în acest moment, preşedinte de ţară. Mai mult: că dacă va ajunge, vom fi confruntaţi cu tot soiul de consecinţe irespirabile”.

Acesta consideră că unul dintre cele mai importante roluri pe care le deține votul pe care îl vom oferi în noiembrie, ca cetățeni români, este acela de a diminua șansele lui Ponta de a câștiga alegerile: ”Aşa stînd lucrurile, cred că singurul criteriu raţional al unui vot util este potenţialul lui efect anti-Ponta.

Alegerea lui Pleșu de la prezidențiale, atât în prima repriză, cât și în a doua este Klaus Iohannis, pe care îl consideră capabil de a aduce ceva diferit: ”Voi vota, în ambele reprize, cu dl Iohannis. Şi nu numai pentru că e mai bine plasat în sondaje. Îi găsesc suficiente calităţi ca să schimbe sunetul de fond al perioadei postelectorale. M-am săturat de clămpănitori şmecheri, de tirade demagogice, de platitudini paradiziace. Vreau alt stil! Altă muzică! Sau nici o muzică! Pariez pe laconismul decent, pe discursul nespectaculos, pe refuzul de a intra în bălăcărela în care ne sufocăm de peste 20 de ani”.

De asemenea, Pleșu și-a exprimat și dezamăgirea în ceea ce o privește pe Monica Macovei, candidat care deși deține respectul acestuia, i-a ”inhibat entuziasmul” prin comportamentul său din această campanie: ”Am tot respectul pentru dna Macovei. Dar e ceva în comportamentul d-sale care îmi inhibă entuziasmul. Nu-mi place s-o văd intrînd cu motocicleta într-un studiou de televiziune, nu-mi place s-o aud declarînd că e Nelson Mandela, nu înţeleg de ce face cadou unei moderatoare un glonţ şi, în general, am sentimentul că are prea la îndemînă peroraţia, indiferent cine despre ce o întreabă”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*