Ultimele Știri

Andrei Chiliman are un nou dosar penal la DNA. Anexe ale Palatului Știrbei au fost distruse

chiliman

Direcția Națională Anticorupție i-a adus la cunoștință primarului suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, că pe numele acestuia a fost deschis un nou dosar penal, pentru distrugerea unor anexe ale Palatului Știrbei.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție – au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul CHILIMAN ANDREI IOAN, primar al Sectorului 1 din București, la data faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de: abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și – complicitate la distrugere”, se arată în comunicatul DNA.

„Suspectul Chiliman Andrei Ioan, în exercitarea funcției de autoritate publică de primar al Sectorului 1 al municipiului București, cu încălcarea atribuțiilor legale (dispoziții ale Legii administrației publice locale și Regulamentului de organizare și funcționare a Primăriei Sectorului 1), a dat ajutor unei persoane interesate să distrugă, în perioada 3 aprilie -19 decembrie 2008, prin folosirea de utilaje grele, construcțiile monument istoric, anexe ale Palatului Știrbei, situat în centrul municipiului București (Calea Victoriei). Concret, între construcțiile distruse se află pivnița Palatului Știrbei, împrejmuirile și remiza (aripa de nord), repertoriate ca monumente istorice, precum și toate vestigiile care se regăseau în subteran, pentru care nu s-a obținut niciun aviz sau autorizație de descărcare de sarcină arheologică. Acțiunea de demolare a pus in pericol bunul imobil Palat Știrbei (monument istoric) și vestigiile subterane care, astfel, au fost și ele distruse.

Ajutorul a constat în aceea că suspectul Chiliman Andrei Ioan a semnat, cunoscând că Primăria Sectorului 1 nu era autoritatea competenta și că actul încalcă dispozițiile legale, certificatul de urbanism pentru desființarea construcțiilor nr. 4901/142/V/42155. De asemenea, ajutorul dat pentru distrugere a constat și în aceea că a semnat, cunoscând ca Primăria Sectorului 1 nu era autoritatea competenta și că actul încalcă dispozițiile legale, autorizația de desființarea construcțiilor nr. 90/04V/2891/08.

Documentele au fost emise în condițiile în care, din Ordinul nr. 2534/17.09.2007 al Ministrului Culturii și Cultelor, publicat în Monitorul Oficial nr. 671/01.10.2007, reiese faptul că s-a declasat din categoria imobilelor istorice de clasa A un singur imobil – clădire (la singular) nu și anexele de pe Calea Victoriei.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

În cauză se efectuează cercetări și față de alte persoane. 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, precizează procurorii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*