Ultimele Știri

Anders Fogh Rasmussen: ”Rusia a depășit linia roșie”

Summitul NATO de la Newport, Țara Galilor, a început joi cu critici dure lansate de liderii occidentali la adresa Federației Ruse.

Cel mai vehement s-a arătat a fi Secretarul General al Alianței, Anders Fogh Rasmussen, care în fața jurnaliștilor a vorbit direct despre un „atac al Rusiei în Ucraina”. ”Rusia a depășit linia roșie, există un atac direct în estul Ucrainei și reprezintă o amenințare la adresa aliaților noștri precum și prin crearea de noi conflicte în Transnistria, Republica Moldova și Georgia”, a declarat Rasmussen.

masa_nato

„Continuăm să cerem Rusiei să-şi retragă trupele, să întrerupă fluxul continuu de arme trimise în Ucraina şi rebelilor înarmaţi”, a insistat el, subliniind că „acesta ar fi un veritabil efort pentru a face posibilă o soluţie paşnică”.

Rasmussen nu a fost impresionat nici de așa-zisul plan în 7 puncte al lui Putin, care este „contrazis de situația din teren”.

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, se află și el la Newport, acesta participând deja la o masă rotundă alături de cei mai importanți lideri ai lumii. 

Lideri care, contrar așteptărilor jurnaliștilor, nu s-au arătat impresionați nici ei de propunerile liderului rus, Vladimir Putin. Ei au fost conciși în declarații, urmând ca la sfârșitul zilei să spună mai multe în fața jurnaliștilor.

Securitatea este una „draconică” la Newport și în complexul de golf unde se desfășoară reuniunea. 

obama_cameron

Înainte de începerea summitului, președintele SUA Barack Obama și premierul britanic David Cameron au vizitat o școală din Newport, scrie BBC. Summitul, de la care se așteaptă decizii radicale în privința consolidării forțelor Alianței în Europa de Est se va încheia vineri, 5 septembrie. Pe agenda discuțiilor se mai află amenințările lansate în ultimele săptămâni de către Statul Islamic, dar și situația tot mai dificlă din Libia.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*