Ultimele Știri

Anders Fogh Rasmussen: Mii de soldați vor fi mobilizați în estul Europei, pentru a „lovi puternic” dacă va fi necesar

NATO va lua măsuri ca mii de soldați să fie mobilizați în estul Europei, pentru a „lovi puternic” dacă va fi necesar, a declarat luni Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen.

Cei 28 de şefi de stat ai ţărilor membre NATO urmează să adopte la summitul de săptămâna aceasta un plan de reacţie (Readiness action plan – RAP), ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina, care au determinat unele state din flancul estic al Alianţei, precum România, Bulgaria, Polonia sau statele baltice, să se simtă ameninţate de Rusia, scrie AFP.

Mii de soldaţi ai forţelor aeriene, terestre şi maritime, susţinuţi de forţe speciale, vor putea fi mobilizaţi „în câteva zile”. „Acest lucru înseamnă o prezenţă mai vizibilă a NATO în estul” Europei, cât timp va fi necesar, a afirmat Rasmussen.

Dar această prezenţă nu înseamnă constituirea de baze permanente, a ţinut Rasmussen să precizeze, întrucât prin crearea unor astfel de baze s-ar încălca actul fondator Rusia-NATO.

„Acest lucru va necesita instalaţii de recepţie pe teritoriul NATO şi echipamente prepoziţionate, precum şi experţi în logistică şi în comandament şi control. Această forţă va fi uşoară, dar capabilă să lovească puternic dacă va fi necesar”, a precizat el.

El a adăugat că alte iniţiative avute în vedere constau în modernizarea unor elemente de infrastructură naţională, precum aeroporturile şi porturile. De asemenea, se vor ameliora culegerea şi transmiterea de informaţii, la fel ca şi planurile defensive, şi se vor desfăşura mai multe aplicaţii militare în diferite locuri.

Statele Alianţei care au frontiere comune cu Rusia „sunt foarte îngrijorate, din motive întemeiate”, a explicat Rasmussen. „Ele vor fi foarte mulţumite” odată cu adoptarea acestui plan.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*