Ultimele Știri

ANCHETĂ: Distrugerea Complexul Energetic Oltenia și interesele ascunse ale premierului Ponta

ponta-sova

Complexul Energetic Oltenia este o societate înființată pe 31 mai 2012,  în urma deciziei  Guvernului României  de reorganizare a sectorului energetic,  prin  fuziunea  Societății  Naționale  a  Lignitului Oltenia și  a celor trei  companii  producătoare   de  energie  (Complexul  Energetic  Rovinari,  Complexul  Energetic  Turceni  și  Complexul  Energetic  Craiova).

La 24 de zile de la preluarea mandatului de premier al României Victor Ponta a pus în aplicare Hotărârea de Guvern 1024/2011 privind unele măsuri de reorganizare a producătorilor de energie electrică de sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri. 

La prima vedere observăm două lucruri care au legătură directă cu avocatul Victor Ponta și dosarul Șova aflat astăzi pe masa procurorilor DNA. Dan Şova, este urmărit penal pentru complicitate la abuz, cercetările preliminare ale DNA arată că fostul ministru al Transporturilor a încasat sute de mii de euro pentru înţelegeri prin care statul a fost prejudiciat cu 71 milioane de lei, adică peste 16 milioane de euro. Dosarul a pornit de la mai multe sesizări ale ANAF în care era pomenit şi numele lui Victor Ponta. 

Dan Șova la DNA
Dan Șova la DNA

 

Victor Ponta este astăzi inculpat și cu sechestru pe avere din cauza contractelor de asistență juridică de la Complexurile Turceni-Rovinari. Premierul României este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată( 17 acte materiale), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.

În afara sumelor de bani ilicite premierul Ponta și prietenul Șova ar fi acționat cu rază lungă de acțiune, totul pentru distrugerea Complexului Energetic Oltenia, ca mai apoi să îl vândă pe nimic fostului său consilier american Wesley Clark. Wesley Clark a fost consilierul pe probleme economice al premierul Victor Ponta începând cu anul 2012 odată cu venirea sa în funcția de șef al Executivului.

Motivul pentru care Complexul Energetic Oltenia a fost adus în pragul insolvenţei este prietenia comercială dintre Victor Ponta și generalul american Wesley Clark, care ar avea interese privind preluarea companiei. 

envid

envidity

”Generalul american Wesley Clark a fost consilierul lui Victor Ponta în materie de strategii economice, dar şi preşedintele Envidity Energy Inc din Canada, firmă în conducerea căreia este şi Jeffrey Brookman, după cum apare pe site-ul companiei.

În România, în iulie 2014 a fost înfiinţată Envidiy Energy SRL, cu sediul într-un imobil din Bucureşti, deţinut de omul de afaceri Cristian Burci, patron la Prima TV și ziarul Adevărul. Potrivit documentelor de la Registrul Comerţului, firma Envidiy Energy SRL este deţinută în proporţie de 85% de firma mamă Envidity Energy Inc din Canada, iar Cristian Burci deţine 15% din acţiuni. Administrator este Jeffrey Brookman.” – a relatat ziarul Pandurul.

actionariat_envidity

În cazul în care premierul câștiga fotoliul de președinte al României poate că azi Complexul Energetic Oltenia era deja sub umbrela generalului american Wesley Clark.

Envidity Energy SRL a dorit să încheie un contract de vânzare de cărbune şi de localizare a facilităţii de transformare a cărbunelui în lichide, tehnologie care ar impune concedierea minerilor din carierele CE Oltenia. În luna martie a acestui an Laurențiu Ciurel managerul Complexului Energetic Oltenia, cunoscut ca omul de casă al PSD, a anunțat o restructurare masivă prin care ar urma să își piardă locurile de muncă  circa 3000 de oameni. 

Ciurel a motivat decizia ca fiind o cerere a Fondului Monetar Internațional. Cu toate acestea se pare că planurile de distrugere și jefuire a Complexului Energetic Oltenia nu au încetat și chiar se dorește închiderea, pentru ca mai apoi să fie achiziționat la un preț de nimic și să fie scoasă din joben o firmă ca Envidity Energy SRL cu tehnologia salvatoare.

 Din 2004, de când a candidat pentru preşedinţia SUA,Wesley  Clark a făcut parte din board-urile a 18 companii americane listate, din diferite domenii, de la transporturi la agricultură şi bănci. Zece dintre aceste companii nu erau tranzacţionate pe bursele americane naţionale, întrucât valoarea acţiunilor se situa sub 5 dolari, ci pe o bursă supranumită „a bănuţilor”, cunoscută pentru numărul mare de cazuri de fraudă şi manipulare a pieţei.

general-wesley-clark-1024x725Wesley  Clark, fostul consilier pe probleme economice al premierului Ponta 

„Prezenţa lui Clark în board-ul unei companii este un mare semnal de alarmă”, afirmă Joe Spiegel, care deţine un fond de investiţii listat pe bursa americană.

Firma generalului Clark Envidity Energy are legături cu exploatările de cărbune din Kosovo. Rezervele de cărbune din Kosovo sunt estimate la 16 miliarde de tone, ceea ce reprezintă aproape 70% din toate rezervele Serbiei. Se pare că războiul de destrămare a Iugoslaviei pe care Wesley Clark  la coordonat a avut și scopuri ascunse. Generalul Wesley Clark are și o stradă care îi poartă numele în Priștina, capitala Republicii Kosovo. 

Prin planul dubios de restructurare a Complexului Energetic Oltenia urmează închiderea a 25% din capacitățile de producție.

Situaţia financiară a Complexului Energetic Oltenia este dezastruoasă, fiind estimate la nivelul anului 2014 pierderi de sute de milioane de lei. Managerii Complexului Energetic Oltenia au avut grijă să încheie contracte păguboase și să distrugă orice șansă de salvare a complexului energetic. La minister toată lumea tace, șefii escroci în frunte cu Ciurel își păstrează fotoliile călduțe și se așteaptă încet finalul pe care îl bănuim cu toții, FALIMENTUL. 


dan sova cu victor pontaCitește și: A venit ceasul pentru Victor Ponta | URMĂRIT PENAL pentru fals în înscrisuri, spălare de bani în dosarul lui Dan Şova


Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*