Ultimele Știri

Anchetă a CE la două aeroporturi din România. Autoritățile ar fi acordat ilegal ajutoare unei linii aeriene

Comisia Europeană investighează contractele încheiate de aeroporturile din Cluj-Napoca şi Târgu Mureş

wizz-air

Comisia Europeană investighează contractele încheiate de aeroporturile din Cluj-Napoca şi Târgu Mureş cu una dintre cele mai mari companii aeriene low-cost din Europa, Wizz Air. Oficialii de la Bruxelles spun că aeroporturile ar fi acordat ajutoare de stat ilegale acestei companii aeriene pentru ca avioanele să decoleze şi să aterizeze aici.

Comisia Europeană a inițiat două investigații aprofundate separate pentru a stabili dacă măsurile adoptate în favoarea a două aeroporturi din Transilvania, Cluj-Napoca și Târgu Mureș (aflate în proprietatea statului) și a transportatorilor aerieni care le utilizează (în principal Wizz Air) sunt conforme cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar.

Investigațiile vizează îndeosebi taxele de marketing plătite companiei Wizz Air de către Aeroportul Internațional Cluj-Napoca și tarifele aeroportuare reduse oferite de Aeroportul Transilvania Târgu Mureș transportatorilor aerieni care operează zboruri de pe aeroportul respectiv. În plus, în cadrul investigației, Comisia va examina și subvențiile primite, la rândul lor, de aeroporturi din partea autorităților locale. Inițierea procedurilor le oferă părților interesate posibilitatea de a prezenta observații privind măsurile evaluate, fără a aduce atingere rezultatului investigației.

Aeroportul din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai mari din România. În 2014 a avut un trafic de aproape 1,2 milioane de pasageri.

Cât despre aeroportul din Târgu Mureş, CE vrea să vadă dacă tarifele neobişnuit de scăzute sunt de natură să provoace un avantaj economic acestui aeroport. Comisia spune că se oferă reduceri semnificative ale tarifelor aeroportuare companiei Wizz Air, în funcţie de nivelul de trafic. Totuşi, este posibil ca şi alte companii să beneficieze de tarife preferenţiale. Aeroportul din Târgu Mureş a avut anul trecut 350.000 de pasageri.

De aceste tarife reduse a beneficiat în principal Wizz Air, principalul transportator aerian care operează pe Aeroportul Târgu Mureș, dar este posibil să fi beneficiat și alți operatori aerieni care utilizează acest aeroport. În acest stadiu, Comisia își exprimă îngrijorarea în legatură cu posibilitatea ca nivelul tarifelor aeroportuare să le fi oferit acestor transportatori aerieni un avantaj economic nejustificat față de concurenții lor.

Comisia va examina în detaliu dacă diversele subvenții primite din partea autorităților locale începând din 2011 au acordat Aeroportului Târgu Mureș însuși un avantaj economic nejustificat față de alte aeroporturi. Comisia va încerca să verifice dacă eventualul ajutor este conform cu normele UE privind ajutoarele de stat, mai precis dacă aduce într-adevăr o contribuție reală la accesibilitatea Transilvaniei și la mobilitatea locuitorilor acestei regiuni (având în vedere relativa proximitate a Aeroportului Cluj-Napoca) și dacă utilizarea fondurilor publice este limitată strict la minimumul necesar.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*