Anca Dragu: E necesară adoptarea unor măsuri bugetare de reîncadrare în deficitul de 1% din PIB

  • Nicoleta Ungureanu
  • 5 septembrie 2016
  • Economie

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, atenționează Parlamentul că est5e necesară adoptarea unor măsuri bugetare de reîncadrare în deficitul de 1% din PIB, conform Mediafax.

Dragu afirmă că este posibilă sesizarea Curții Europene de Justiție de către Comisia Europeană privind nerespectarea Tratatului de guvernanță economică referitor la limitarea deficitului bugetar structural la cel mult 1% din PIB.

Comisia Europeană „își exprimă în continuare anumite preocupări în ceea ce privește dispozițiile adoptate de România în vederea respectării TSCG” (Tratatului privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul Uniunii Economice și Monetare).

„În continuarea preocupărilor exprimate de Comisia Europeană trebuie remarcat că în practica bugetară națională recentă, respectiv legea 338/2015 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016, s-a recurs deja la derogarea de la legea care reglementează limitarea deficitului bugetar structural la cel mult 1% din PIB. Această derogare a fost determinată de măsurile adoptate în anul 2015 atât de Parlament, cât și de Guvern, care au avut ca efect diminuarea veniturilor bugetare (noul Cod fiscal) și majorarea cheltuielilor”, se menționează în scrisoare.

Potrivit lui Dragu, actuala planificare bugetară estimează depășirea respectivei limite și pe termen mediu, informează Mediafax.

„Din discuțiile tehnice informale cu Comisia Europeană a rezultat că aceasta va finaliza în luna septembrie procesul de analiză a modului în care statele semnatare respectă prevederile TSCG și va publica Raportul (…). În funcție de constatările acestui raport este posibilă sesizarea Curții Europene de Justiție privind nerespectarea de către România a articolului 3 alineatul 2”, mai precizează scrisoarea.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *