Ultimele Știri

Analiză: Vom avea o recesiune mondială în 2015!

În acest moment China este considerată cea mai mare economie a globului depăşind SUA la acest capitol. Creşterea economică a Chinei va frână însă de la 7,4% în 2014 la 7,1% în 2015. SUA a avut din 2009 până azi o creştere economică medie de 2,3 %. India este considerată o stea în plină ascensiune a economiei globale cu o creştere economică de 6,4% în 2015.

Chiar dacă aceste veşti sunt bune, viitorul este incert. Japonia a intrat într-o recesiune ce pare că se adânceşte. Brazilia a scăpat la mustaţă ieşind pe ultima sută de metri din recesiune. Rusia are economia la pământ datorită preţului scăzut al petrolului. Şi alte state producătoare de petrol se pare că suferă din acelaşi motiv, Iranul sau Venezuela fiind cele mai bune exemple. Deşi scăderea preţului petrolului încurajează consumul, acesta are şi un recul foarte periculos. În ultimii ani industria de exploatare a petrolului prin fracturare hidraulică a luat avânt în SUA.

Mulţi oameni de afaceri au luat credite pentru a investi masiv în acest domeniu. Experţii în economie au atras atenţia însă că, în momentul de faţă acest sector, este considerat unul foarte riscant şi fiind asemănat de mulţi că un fel de „bulă” ce poate exploda în orice moment, aruncând în aer întreaga economie globală. Situaţia este oarecum asemănătoare cu cea din perioada 1997-2000 când bula speculativă „dot-com” a explodat afectând grav economia mondială.

Datorită scăderii preţului petrolului la nivel mondial multe din aceste companii de exploatare prin fracturare vor avea grave probleme financiare, cei care au luat credite pentru a le investi în acest sector trezindu-se în situaţia de a nu le mai putea returna(provocând astfel o criză şi în sistemul bancar). Pe de altă parte nici China nu este ferită de necazuri anumiţi analişti considerând că această ţară are parte de o creştere economică artificială.

De pildă faimoasele „ghost cities” ce pot oferi adăpost la zeci de milioane de oameni, dar nu sunt ocupate decât de câteva zeci de mii de indivizi. Criticii spun că aceste „oraşe” devin încet dar sigur o „bulă” imobiliară ce poate sări în orice moment în aer. Economia Chinei este vitală pentru ca omenirea să nu cadă într-o nouă recesiune în 2015 (alţii vorbind chiar de o depresiune).

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*