Analiză The Wall Street Journal: Impactul pe care l-a avut ieșirea Marii Britanii din UE asupra securității europene,sancțiunilor impuse Rusiei și combaterea terorismului

brexit marea britanie anglia

Ieşirea Marii Britanii din UE ar putea avea un impact profund asupra climatului de securitate european şi global, probabil va eroda consensul privind sancţiunile împotriva Rusiei şi va complica eforturile la nivel european de combatere a terorismului, notează The Wall Street Journal.

Potrivit The Wall Street Journal, care citează mai mulţi actuali sau foşti oficiali europeni şi americani, acest eveniment va slăbi capacitate de reacţie a Europei în faţa ameninţărilor cu care se confruntă.

Pe termen lung, ca urmare a referendumului, forţele armate britanice ar putea să fie slăbite, fie prin destrămarea Regatului Unit, fie prin reducerea cheltuielilor militare din cauza problemelor economice.

„Mă tem că unde din consecinţele Brexit-ului ar putea să fie o Mare Britanie slăbită, mai puţin eficientă din punct de vedere militar,” a declarat Nicholas Burns, un fost ambasador american.

„Marea Britanie este cel mai mare furnizor de securitate în Europa,” a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. „Situaţia este acum mai impredictibilă decât înainte”.

Recent, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a finalizat o nouă strategie de securitate, care presupune că Blocul Comunitar va coopera cu NATO, însă include şi planuri care să permită Uniunii Europene să-şi dezvolte propria autonomie strategică.

Regimului sancţiunilor UE împotriva Rusiei este un alt subiect care ar putea fi afectat de ieşirea Marii Britanii.

Deşi sancţiunile împotriva Rusiei urmează să fie extinse pe o perioadă de şase luni, unele state, inclusiv Italia, Spania şi Grecia, s-a pronunţat în favoarea modificării acestora.

Marea Britanie a fost principalul susţinător al cancelarului german Angela Merkel în ceea ce priveşte un regim dur al sancţiunilor economice, alături de Polonia şi statele baltice.

„Cel mai mult va afecta sancţiunile împotriva Rusiei,” a declarat Fabrice Pothier, un fost oficial NATO şi asociat senior la firma de consultanţă Rasmussen Global. „Politica privind sancţiunile va fi slăbită, pentru că vocea Marii Britanii nu va fi aşa de importantă cum speram.”

Pe de altă parte, Michael Fallon, secretarul britanic pentru Apărare, care înainte de referendum a vorbit despre potenţialele efecte ale deciziei de a părăsi UE, a declarat că „Acest lucru nu înseamnă că vom juca un rol mai mic. (…) Asta nu înseamnă că Marea Britanie devine indiferentă la ce se întâmplă în lume.”

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *