Ultimele Știri

Analiza CNN: Cât adevăr și câte minciuni au fost spuse în timpul dezbaterii televizate dintre Hillary Clinton și Donald Trump

Marți a avut loc prima dezbatere între cei doi candidați rămași în cursa pentru președinția Statelor Unite ale Americii: democrata Hillary Clinton și republicanul Donald Trump. O echipă de jurnaliști de la CNN, formată din reporteri, edtitori și cercetători, a verificat declarațiile celor doi contra-candidați.

Echipa a urmărit cu atenție dezbaterea, a selectat cele mai importante declarații ale celor doi canditați la președinția Americii și apoi le-au catalogat, în funcție de cât de adevărate sunt, sau nu sunt. Pentru a le putea clasifia mai ușor, le-au fost date următoarele calificative: adevărat; în mare parte adevărat; adevărat, dar derutant; fals și este complicat.

Iată cele mai importante declarații pe care jurnaliștii de la CNN le-au selectat, pentru a fi notate și dezbătute:

Schimbarile climatice

Clinton a declarat că Trump “crede că încălzirea globală este o farsă perpetuată de chinezi”, declarație pe care acesta a infirmat-o imediat. Cine spune adevărul?

Pe șase noiembrie 2012, Trump a postat pe Twitter: Conceptul de încălzire globală a fost creat de și pentru chinezi, cu scopul de a face industria americană non-competitivă.

La un an după această declarație, Trump a mai scris: „Ninge în Texas și Louisiana. Temperaturi negative record în țară și dincolo. Încălzirea globală este o farsă scumpă!”

În septembrie anul trecut, când se lupta pentru nominalizarea din partea Partidului Republican, Trump a declarat pentru CNN că deși este pentru protejarea apei și aerului, “nu cred în schimbările climatice”. El a negat asocierea dintre acest fenomen și creșterea numărului de fenomene meteo extreme.

“Vremea se schimbă, avem furtuni, ploaie, zile frumoase, dar nu cred că ar trebui să punem în pericol companiile de la noi din țară. Spre exemplu, China nu face nimic.” a spus el.

În martie a abordat o poziție mai nuanțată, declarând pentru Washington Post că nu crede că schimbările climatice sunt rezultatul acțiunilor umane. “Cred că vremea se schimbă. Nu sunt de acord cu afirmația că omul influențează negativ acest proces”.

Verdict CNN: Adevărat. Cu toate că Trump a oscilat la acest subiect, a infirmat în repetate rânduri existența lui și l-a numit o păcăleală.

dezbatere-clinton-trump

Crearea de noi locuri de muncă

Clinton susține că guvernarea ei ar genera 10 milioane de noi locuri de muncă în timp ce cea a lui Trump i-ar face pe 3,5 milioane de americani să își piardă slujba. Ea se bazează pe un raport al lui Mark Zandi de la Moody’s Analytics apărut în această vară.

Aceste statistici sunt înșelătoare. Zandi a descoperit că locurile de muncă ar crește cu 7,2 milioane, chiar dacă Hillary nu ar face nimic, deci planul său ar aduce o creștere de circa trei milioane. Mai mult, afirmațiile nu sunt corecte deoarece se refera la perioade diferite. Contactat de CNN, Zandi a spus că o comparație mai exactă ar fi cea dintre cele 10 milioane de job-uri aduse de Clinton și cele 400.000 pierdute cu Trump, nu 3,5 milioane.

O altă analiză de la Oxford Economics a arătat că sub Clinton țara ar câștiga 200.000 de job-uri până în 2021, dacă și-ar implementa politicile. Condusă de Trump, America ar pierde patru milioane de locuri de muncă.

Verdict CNN: Afirmațiile lui Hillary sunt adevărate, dar derutante.

Parteneriatul Trans-Pacific

Și Trump și Hillary au șovăit în privința acestui tratat comercial, el susținând că oponenta sa l-ar ratifica dacă ar ajunge președinte.

„Vrei să aprobi Parteneriatul Trans-Pacific. Ești 100% în favoarea lui. Când ai auzit ce am zis, cât de rău este, ai decis că nu poți câștiga dezbaterea. L-ai declarat aur curat”, a declarat Trump. Poziția lui Clinton datează din 2012, de pe vremea când era secretar de stat. „Când va fi negociat, parteneriatul va acoperi 40% din totalul tranzacțiilor la nivel global și îi va proteja pe muncitori și mediul”, a mai spus aceasta atunci.

În replică, acum Hillary a spus că “am sperat să fie un acord benefic, dar în momentul negocierilor, care nu au depins de mine, mi-am dat seama că nu este așa.” Ea s-a dezis de acest tratat încă din octombrie 2015, iar în august a declarat: „Mă opun acum, mă voi opune după alegeri și mă voi opune în calitate de președinte.”

Verdict CNN: Afirmația lui Trump că Hillary a numit tratatul „aur curat” este adevărată, însă declarația conform căreia ea ar ratifica acordul în calitate de președinte, este falsă.

hillary-clinton

Debutul lui Trump în afaceri

Clinton l-a atacat pe Trump pentru afirmațiile sale că ar fi un om de afaceri, realizat prin propriile forțe: „Donald a avut o viață foarte norocoasă, care l-a propulsat mult. Și-a început afacerile cu un împrumut de 14 milioane de dolari de la tatăl său.”

Trump a susținut în repetate rânduri că și-a construit companiile plecând cu suma de un milion de dolari de la tatăl său, Fred Trump, un bogat investitor imobiliar din New York. Chiar dacă acel milion i-a dat startul în afaceri, el a omis să menționeze restul de împrumuturi și beneficii pe care le-a primit de la Trump senior. Ajutoarele includ împrumuturi în valoare totală de 14 milioane de dolari, primite între anii ’70 și ’80, fonduri de investiții create de tatăl său pentru fiecare dintre copii.

Fred Trump a girat mai multe împrumuturi făcute de fiul său și și-a dat cuvântul în fața autorităților newyorkeze că va superviza și va acorda credibilitate financiară primului mare proiect hotelier al lui Donald.

Verdict CNN: Cu toate că este adevărat că Trump și-a început afacerile cu doar un milion de dolari, împrumut de la tatăl său, afirmațiile lui Hillary potrivit cărora el ar fi primit 14 milioane de dolari, sunt și ele adevărate și conturează o imagine mai completă a ajutorului primit de Donald de la tatăl său.

Datoria națională

Când Hillary a spus că Trump a declarat că va renegocia datoria națională dacă va fi ales, el a negat, dar într-o dezbatere din luna mai, Donald a spus că va încerca să reducă datoriile convingându-i pe creditori să accepte sume mai mici decât cele datorate de SUA. În aceeași lună a mai spus că, dacă economia va cădea, va încerca să “ajungă la o înțelegere”.

În urmĂ cu câteva săptămâni s-a dezis de toate comentariile sale pe acest subiect, spunând că a fost interpretat greșit. „în primul rând, nu ai de ce să ajungi la default pentru că tu printezi banii.”

Verdict CNN: Adevărat, Trump a zis că va renegocia datoria națională.

Conflictele cu poliția din New York

Trump a susținut că politica de percheziție a New York-ului nu a fost declarată neconstituțională, lucru fals.

“A ajuns în fața unei judecătoare care era foarte împotriva poliției. Dosarul i-a fost luat, iar noul primar nu a continuat cu acest caz în instanță. Ar fi câștigat la recurs.” a spus Trump.

În august 2013, un judecător a declarat că politica din perioada primarului Michael Bloomberg violează legile țării, iar Bloomberg a spus că va face recurs, dar a ieșit din funcție și noul primar, liberalul Bill de Blasio, a renunțat la caz ca parte a unei înțelegeri cu poliția din New York, în ianuarie 2014.

Verdict CNN: Fals.

Locul de naștere al lui Barack Obama

Trump a declarat că falsa teorie privind adevăratul loc de naștere al lui Barack Obama a apărut în timpul campaniei prezidențiale a lui Hillary, din 2008.

O reputată echipă jurnalistică, condusă de jurnalistul Sidney Blumenthal, a plecat în Kenya pentru a găsi certificatul de naștere al actualului președinte, dar s-a întors cu mâna goală. Blumenthal a negat acuzațiile conform cărora el i-ar fi vândut atunci povestea lui Hillary: “Donald Trump uita că el a susținut și promovat minciuna cu locul de naștere și el este de vină pentru asta.”
Trump: “Staff-ul de campanie, nu Hillary, a lansat teoria. Punct.” Ea își aduce aminte că un coordinator voluntar din Iowa i-ar fi trimis un e-mail despre această teorie, dar a decis “imediat” să îl concedieze.

Verdict CNN: Acuzațiile lui Trump sunt false.

trump

Atacul cibernetic asupra Comitetului Național Democratic

Vorbind despre președintele rus Vladimir Putin, Clinton a declarat: “Unul din lucrurile pe care le-a făcut a fost să îi lase liberi pe hackeri să intre în fișierele guvernamentale, în cele personale și în cele ale Comitetului Național Democratic.”

Trump nu este 100% convins de aceste acuzații și crede că la fel de bine ar fi putut fi și China.

CND-ul și alte trei firme de securitate cibernetică sunt de părere că cele doua grupări care s-au aflat în spatele atacurilor asupra Partidului Democrat aveau legături cu Rusia. Administrația Obama nu a învinuit public pe nimeni pentru atacuri, iar Putin s-a declarat neștiutor: “Nu știu nimic despre asta, iar la nivel de stat Rusia nu a făcut niciodată așa ceva.”

WikiLeaks, site-ul care a publicat e-mailurile furate, a refuzat să își dezvăluie sursa.

Verdict CNN: Afirmațiile lui Clinton sunt în mare parte adevărate.

Problema creșterii taxelor

Trump și Clinton nu se pot pune de acord la capitolul taxe, spunând că Hillary le va crește: “Ai de gând să aprobi una dintre cele mai mari creșteri de taxe din istorie.”

După cum a spus în timpul dezbaterii, Clinton vrea să crească taxele pentru bogați pentru a plăti ajutoarele sociale, pentru a-i scăpa pe studenți de datorii și pentru a investi în infrastructură. Ea vrea să îi taxeze cu 30% pe milionari și adițional să impună o suprataxă de 4% pentru cei ale căror venituri brute sunt mai mari de cinci milioane de dolari.

„Aceasta nu ar fi însă cea mai mare creștere a dărilor, cele din perioadele celui de-Al Doilea Război Mondial și al celui din Coreea au fost mult mai mari”, a declarat un reprezentant al Centrului pentru Politica Taxelor.

Verdict CNN: Afirmațiile lui Trump sunt false.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*