Ultimele Știri

ANAF, pornită să depisteze AVERILE ILICITE ale maneliștilor, cămătarilor și ale persoanelor publice

anaf

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va începe o verificare drastică a persoanelor cu averi mari, care prezintă risc de evaziune fiscală. Printre cei vizați de noile acțiuni ale ANAF se numără persoane din viața publică, maneliști sau cămătari.

Metodologia se va desfășura în mai multe etape, durând cel mult șase luni, în cazul în care este nevoie de dovezi din străinătate. Inspectorii se axează în special pe asociaţi sau acţionari care au împrumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumpărat bunuri sau case de peste 70.000 de euro sau au achiziţionat maşini mai scumpe de 25.000 de euro, conform Mediafax.

„După 25 de ani în care inechitatea, sub toate formele ei, a marcat evoluţia României şi a românilor, a venit momentul să schimbăm această stare de fapt, măcar în domeniul fiscalităţii. Ştiu foarte bine că aşteptările de la ANAF sunt foarte mari în această perioadă şi oamenii îşi doresc să vadă lucrurile schimbate peste noapte. Din păcate, mai avem încă nevoie de răbdare, din cauza capacităţii administrative limitate. De la preluarea mandatului (aprilie 2013), am restructurat mecanismele de combatere a evaziunii fiscale, iar astăzi, Antifraudă şi Inspecţia Fiscală scot din piaţă firmele fantomă şi destructurează lanţuri de firme evazioniste zi de zi. Mentalitatea privind obligativitatea emiterii bonului fiscal s-a schimbat radical”, a declarat şeful ANAF.

adrian-minune-cu-ferarri

Programul de verificare a persoanelor cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat, a început deja cu 313 dosare, de care se ocupă 60 de inspectori. ANAF a selectat aproape 300.000 de posibile cazuri de evaziune fiscală, dintr-un total de  14,3 milioane de persoane care obţin venituri impozabile.

Pentru prima serie de verificări, sunt vizate 5.400 de persoane. Pentru aceste cazuri de care se va ocupa, ANAF a selectat deja primii 60 de inspectori, înființând opt servicii distincte de verificări fiscale dedicate programului, în structura direcţiei de verificări fiscale de la nivel central – Bucureşti, Ploieşti, Craiova, Galaţi, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, cărora le-a alocat 100 de posturi.

11

De la preluarea mandatului (aprilie 2013), am restructurat mecanismele de combatere a evaziunii fiscale, iar astăzi, Antifrauda şi Inspecţia Fiscală scot din piaţă firmele fantomă şi destructurează lanţuri de firme evazioniste zi de zi. Mentalitatea privind obligativitatea emiterii bonului fiscal s-a schimbat radical. Acum a venit momentul, după doi ani de pregătiri laborioase, să apăsăm şi mai tare pedala luptei împotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalităţi ale vieţii publice, manelişti, cămătari etc, cu toţii fiind pentru noi doar contribuabili cu obligaţii declarative. Cu toţii vor trebui, mai devreme sau mai târziu, să facă dovada fiscalizării veniturilor cu care şi-au construit averile”, a declarat într-un comunicat preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*