Ultimele Știri

ANAF în 2015: Spaima buticarilor, prietenul penalilor! Confiscarea averilor rămâne subiect tabu

anaf

La începuturile lui 2015 ANAF-ul s-a reorganizat, apoi a intervenit în forță prin piețe, baruri și buticuri. Anul acesta instituția și-a recâștigat renumele de ”spaima buticarilor”.  Pentru rebranduire ANAF a plătit circa 1,6 milioane de euro.

Da, pentru o siglă în stil arial cei de la ANAF au furat efectiv din buzunarele noastre 1,6 milioane de euro. Acești bani au ajuns cel mai probabil în buzunarele unor ștabi care ne dau lecții de moralitate pe la televizor. La semnalizarea publică a faptelor DNA-ul a dormit în ghete. Noi nu vrem să uităm cine și ce reprezintă această institiție în România.

Nu luăm în derâdere acțiunile agenției dar parcă s-a lucrat cu jumătăți de măsură pe alocuri. Micul comerciant român s-a trezit în 2015 cu o invazie a inspectorilor antifraudă, care au început să dea amenzi în stânga și în dreapta. La începutul operațiunilor ANAF a dat dovadă de exces de zel și chiar de abuzuri în unele cazuri.

Lupta cu evaziunea a părut exact pe dos: micul comerciant a fost amendat, închis și cel mai probabil falimentat, în timp ce marii comercianți și rețelele de supermarketuri huzuresc și distrug economia României. Marii retaileri au în mare parte produse din import, au un număr mic de angajați, armate de avocați și bineînțeles obișnuiesc să scoată profitul din România cu ajutorul companiilor offshore din paradisurile fiscale.  Nici până astăzi nu am auzit de vreo mega-operațiune a ANAF îndreptată împotriva marilor retaileri, gen Lidl, Carrefour, Selgros, Metro, Cora sau Mega Image.

Să nu cumva să speriem investitori. Și în piețe există o evaziune fiscală majoră, iar diferiți interlopi au pus stăpânire pe acest segment, dar se poate mai mult.

Confiscarea averilor rămâne subiect tabu la ANAF

Averea lui Voiculescu rămâne încă greu de atins. Statul român trebuie să recupereze de la acest infractor circa 60 de milioane de euro, însă ANAF-ul e sensibil și firav. Din această sumă, Fiscul a reușit să recupereze până acum doar 812.000 euro, vânzând la licitație un apartament din Capitală și o vilă la Predeal.

 Rata de recuperare înregistrată de ANAF este estimată la numai 5-15% din activele care fac obiectul unei hotărâri judecătoreşti, ceea ce face ca  sancţiunile aplicate să aibă caracter mai descurajator, iar victima (care este adesea statul, în cazurile de corupţie) să nu îşi recupereze pierderea suferită. Infractorii rămân cu averile din cauza incompetenței de care dă dovadă această instituție. 

Cel care o conduce, Gelu Diaconu, este la rândul său un personaj controversat. Jurnaliștii au scris multe rânduri despre afacerile dubioase în care sunt implicații membrii familiei sale și companiile offshore unde ar fi acționari, dar a rămas în funcție indiferent de situație. Laura Koveși a afirmat într-o intervenție televizată că ANAF-ul are de recuperat numai din dosarele DNA suma de 301 milioane de euro. 

Raziile și propaganda televizată au ascuns aceste probleme reale. ANAF-ul este încă ineficient. Dacă se dorește cu adevărat eliminarea evaziunii fiscale, nu putem fi pentru unii mumă, pentru unii ciumă. Efectiv, la bilanț, ANAF apare ca prietenul clasei politice penale și al infractorilor care au prejudiciat statul român cu sute de milioane de euro. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*