Ultimele Știri

Amza Pellea, o amintire frumoasă a României

Amza Pellea ar fi împlinit astăzi 83 de ani, moartea sa a venit însă mai devreme, și pe 12 decembrie 1983, acesta s-a stins din viață. La 31 de ani de la moartea sa, Amza Pellea rămâne una dintre legendele nemuritoare ale României. A lăsat în urmă un adevărat exemplu, mereu viu, de adevărată vocație și talent pentru teatru.

Contribuția sa în cinematografia românească a fost semnificativă și este recunoscută înca și în zilele noastre. Unele dintre rolurile care i-au adus cel mai mare succes au fost  Mihai Viteazu și Decebal. De asemenea ”Nea Mărin”, un personaj creat și interpretat de Amza Pellea, a fost îndrăgit de întreaga populație.

Acesta a fost actor la numeroase teatre precum Teatrul Național din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie sau Teatrul Național din București.

Anul trecut, în 2013, fiica acestuia, Oana Pellea, i-a îndeplinit actorului una dintre dorințe și i-a construit o fântână în centrul Băileștiului. Dorința acestuia a fost aceea de a se construi o fântână în locul unde ”a văzut lumina”.

În legătură cu moartea sa, au circulat mai multe zvonuri conform cărora moartea sa ar fi fost provocată de iradiațiile la care ar fi fost supus de comuniști în urma unei apariții la televizor în care actorul a vorbit despre ”Leana din capul satului”. Zvonurile au fost însă dezmințite iar cauza morții sale a fost stabilită ca fiind cancerul pulmonar. Mai mut decât atât, nepotul artistului a susținut că Elena Ceaușescu se oferise la acea vreme să îi plătească internarea într-un spital din Paris, însă ajutorul acesteia a fost refuzat.

amza-pellea

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*