Ultimele Știri

Amnesty International: În estul Ucrainei au avut loc izolat execuţii în masă şi alte atrocităţi

Amnesty International devine prima organizaţie în domeniul drepturilor omului care s-a sesizat în privinţa existenţei unor crime de război în estul Ucrainei. Organizaţia care luptă pentru drepturile omului spune că au avut loc crime în masă şi spune că a descoperit gropi comune  în această zonă. Conform Amnesty International, crimele au fost comise de ambele tabere, atât de miliţiile pro-ruse cât şi de partea ucraineană.  

Amnesty International a efectuat o anchetă şi ar fi descoperit gropi comune  în sud-estul regiunii Donbass din Ucraina, la sfârșitul lunii august și la sfârșitul lunii septembrie, a declarat organizația.

Cercetarea a relevat doar o dovadă din care reiese că aceste cazuri sunt doar „incidente izolate” de crime în masă și de alte atrocități atribuite pentru ambele părți, a declarat John Dalhuisen,  director la Amnesty International pentru Europa și Asia Centrală.

2

„Amnesty International nu a găsit dovezi convingătoare de crime în masă sau morminte. Ceea ce am văzut sunt incidente izolate de execuții sumare, care, în unele cazuri, constituie crime de război. Aceste abuzuri trebuie să înceteze. Toate cazurile suspecte ar trebui să fie investigate în mod eficient și pe cei responsabili din ambele tabere şi ar trebui urmăriţi penal”, a declarat Dalhuisen.

Dalhuisen a cerut atât Kievului, dar și milițiilor pro-ruse să „se concentreze pe investigarea și eliminarea acestor crime, execuții sumare”, în locul acuzaţiilor reciproce şi speculative, de crimă şi abuzuri. 

Au  fost descoperite gropi comune  după ce trupele de la Kiev au părăsit satele Komunar și Nizhnya Krynka în regiunea Donețk, spune într-un raport delegația Amnesty International.

1

În ceea ce privește presupusele crime comise de milițiile din Donețk și Lugansk, grupul care luptă pentru drepturile omului spune că s-au confirmat două cazuri de execuție în masă, unde mai mulţi activiști pro-ucraineni și luptători de la Kiev au fost asasinaţi.

Potrivit Amnesty International, forțele de auto-apărare sunt responsabile pentru uciderea lui Vladimir Rybak, un deputat din partidul Batkivshina (Patria), și Yury Popravko, un student de la Kiev.

Trupurile lor au fost descoperite într-o gropă comună în regiunea Donetsk, localitatea Raigorodok, şi prezentau urme de tortură.

Într-un alt incident doi oameni, care au fost ținuți captivi de către rebelii din orașul Severodonetsk în regiunea Lugansk, ar fi fost de asemenea executaţi.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*