Amenzile din construcții vor fi cu până la de 50 de ori mai mari

  • Nicoleta Ungureanu
  • 21 iunie 2016
  • Economie

Guvernul intenționează să întărească disciplina în urbanism și autorizarea construcțiilor și schimbă regulile aplicate de 25 de ani. Cuantumul amenzilor aplicate în construcții pentru încălcarea diferitelor reguli va fi majorat, atât pentru constructori, cât și pentru directori din primării, cu până la de 50 de ori, potrivit Profit.ro.

Legea actuală de autorizare a executării lucrărilor de construcții, aplicată din 1991, va fi schimbată de Guvern, după 25 de ani. Astfel, se va impune o creșterea semnificativă a cuantumului amenzilor aplicate pentru încălcarea normelor legale privind urbanismul și autorizarea executării construcțiilor.

De exemplu, amenda aplicată pentru refuzul instituțiilor publice de a furniza informații care, prin natura lor, sunt publice, pentru desfășurarea corespunzătoare a activității de amenajare a teritoriului și de urbanism, nu va mai fi cuprinsă între 1.000 de lei și 3.000 de lei, ci va trece direct la valoarea fixă de 50.000 de lei.

Tot 50.000 de lei vor plăti cei din construcții pentru semnarea de documentații care conțin date eronate, dacă nu intră sub incidența legii penale, faptă amendată astăzi cu 1.000 de lei-9.000 de lei.

Avizarea și aprobarea de documentații de amenajare a teritoriului și de urbanism semnate de alte persoane decât cele stabilite prin lege îi va costa pe pe aceștia între 10.000 de lei – 25.000 de lei, înainte amenda fiind cuprinsă între 1.000 de lei – 9.000 de lei.

Expirarea termenului prevăzut prin autorizație, prin neaducerea terenului la starea inițială de către investitor după terminarea lucrărilor și nerealizarea lucrărilor de curățare, amenajare ori degajare a amplasamentului odată cu încheierea lucrărilor de bază, nu va mai presupune o amendă de 3.000 de lei – 10.000 de lei, ci de 10.000 de lei – 100.000 de lei, conform Profit.ro.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *