Amenzi usturătoare pentru cei care își fotografiază buletinul de vot

  • Nicoleta Ungureanu
  • 5 iunie 2016
  • Social

Persoanele care sunt prinse încercând să își fotografieze buletinul de vot în timpul votării, riscă să primească amenzi între 600 și 1.000 de lei, conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Aceasta a menționat, de asemenea, că înfluențarea unui cetățean să voteze o anumită listă de candidați sau un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani.

Potrivit Codului penal, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani. Totodată, persoana care oferă sau dă bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării unui cetățean să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat poate fi condamnată la pedeapsa cu închisoarea de la șase luni la trei ani și interzicerea exercitării unor drepturi”, a precizat Monica Dajbog.

Refuzul de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în afara acestuia, până la o distanță de 500 metri, se pedepsește cu amendă de la 2.200 la 3.000 de lei.

Pentru continuarea propagandei electorale prin lansarea, afișarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum și sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de votare sau în jurul acestora pe o rază de 500 de metri să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianțe politice, alianțe electorale ori candidați se aplică o amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 de lei”, a precizat Dajbog.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *