Ultimele Știri

Amenzi pentru apă îmbuteliată „recomandată în curele de slăbire” sau „puternic antioxidant”

apa

Amenzi de peste 900.000 de lei au fost aplicate de către comisarii ANPC, comercianţilor de apă îmbuteliată, pentru mai multe neconformităţi, inclusiv utilizarea, pe etichete, a unor caracterizări ca „recomandată în curele de slăbire”, „puternic antioxidant” sau „hidratează mult mai bine decât apa obişnuită”.

Au fost controlaţi 827 operatori economici (71 distribuitori, 679 magazine, 55 staţii de distribuţie carburanţi şi 22 producători) constatându-se abateri la 464 (peste 56%) dintre aceştia.

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au desfăşurat, în perioada 15 – 30 iunie, o acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale referitoare la modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a apelor minerale naturale şi a apelor de izvor. A fost verificată o cantitate de circa 1.847.119 litri apă minerală naturală şi apă de izvor, constatându-se că 354.533 litri (peste 19%) din cantitatea controlată nu respecta prevederile legale în vigoare privind protecţia consumatorilor.

 Totodată, s-au dispus oprirea temporară de la comercializare a 84.694 litri de apă minerală şi de izvor, în valoare de 115.202 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate, şi aplicarea a 487 sancţiuni contravenţionale constând în 326 amenzi, însumând 902.200 lei, şi 161 avertismente.

Potrivit ANPC, 17 la sută din canitatea de apă îmbuteliată controlată prezenta deficienţe de informare, neoferindu-se consumatorilor informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit.

Totodată, a fost sancţionată utilizarea pe etichete a unor termeni, denumiri, caracterizări ce nu au putut fi probate, mentiuni care nu sunt aprobate de Comisia Europeana şi care contravin Regulamentul UE nr. 432/2012 de stabilire a unei liste de menţiuni de sănătate permise, înscrise pe produsele alimentare (apă „de 7 ori mai bună”, „Hidratează mult mai bine decât apa obişnuită”, „Creşte imunitatea organismului”, „Este un puternic antioxidant”, „Scade colesterolul”, „Reduce procesul de îmbătrânire” sau „Recomandată în curele de slăbire”).

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*