Amenințări din partea Turciei: Erdogan dă un ultimatum liderilor UE

  • Nicoleta Ungureanu
  • 1 august 2016
  • Externe
erdogan

Turcia cere membrilor Uniunii Europene să-i scutească de vize pe cetățenii turci, până cel târziu în octombrie, altfel nu va mai respecta acordul asupra migranților încheiat în acest an cu blocul comunitar.

Accesul fără vize în UE — principala „recompensă” promisă Ankarei pentru a opri fluxul de imigranți către Europa — a întârziat să fie pusă în practică, din cauza unor divergențe legate de legislația antiteroristă turcă, dar și din cauza reprimării lansate de Ankara după puciul eșuat.

Dacă acesta nu va fi pus în practică însă, până în octombrie, Turcia amenință că nu va mai respecta acordul asupra migranților încheiat în acest an cu Uniunea Europeană.

„Dacă nu se ajunge la o liberalizare a vizelor, vom fi obligați să ne distanțăm de acordul asupra returnării migranților din 18 martie”, a declarat ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, pentru cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de Agerpres.

Turcia a luat „măsuri foarte serioase”, inclusiv acțiuni împotriva traficanților de persoane, susține Cavusoglu în interviul acordat ziarului german.

„Dar toate acestea depind de ridicarea obligativității vizelor pentru cetățenii noștri, iar acesta este un articol în acordul din 18 martie”, a subliniat ministrul.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *