Ultimele Știri

Amenințări din partea bancherilor: Avansul pentru creditele ipotecare ar putea ajunge la 50%

Bancherii amenință că avansul pentru creditele ipotecare ar putea ajunge la 50%, în cazul în care legea dării în plată va intra în vigoare, conform Digi24.

În urma unor calcule realizate, pentru a estima pierderile care apar în urma adoptării acestei legi, bancherii au ajuns la concluzia că numai prin mărirea avansului creditelor ipotecare la 50% ar putea să acopere eventualele pierderi.

Pe de altă parte, Banca Naţională spune că s-a ajuns aici pentru că multe bănci nu au ştiut să negocieze cu restanţierii.

Bancherii avertizează însă că legea dării în plată nu va face altceva decât să scumpească împrumuturile. 

Florin Dănescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Băncilor: „În calculul riscurilor, de acum încolo, vei lua în calcul o cădere de piaţă potenţială şi această dare în plată care poate ajunge la 50 la sută, de exemplu, aşa s-a discutat despre acest avans şi nu ameninţând sau altfel, totul este calculat pe cifre”.

Susţinătorii legii spun că misiunea acesteia este să-i ajute doar pe cei nevoiţi să-şi părăsească locuinţa din cauza datoriilor şi care rămân şi cu restanţe.

Gheorghe Piperea, avocat: „Se întâmplă ca aceste credite să aibă efecte în continuare, fie prin faptul că banca încasează în continuare prin forme speciale de executare silită – spre exemplu prin poprire pe salarii până la sfârşitul vieţii. Aceste resturi de creanţă rămase neacoperite după executarea silită a imobilului cu destinaţie de locuinţă sunt vândute, cesionate”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*