Ambasadorul Statelor Unite, convocat de urgență la MAE

antal-arpad

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm a fost convocat de urgență la Ministerul Afecerilor Externe (MAE) pentru a da explicații cu privire la fotografia cu steagul secuiesc apărută în mediul online și neretractată de ambasador sau de ambasadă.

Ambasadorul american este așteptat la ora 18.00 la sediul MAE unde se pare că va fi primit de ministrul Lazăr Comănescu, ministrul Afacerilor Externe, cel care a și făcut convocarea.

„Ambasadorul Hans Klemm este Ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. El călătorește periodic prin țară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societății românești. În calitate de aliat și partener strategic al României, Statele Unite sprijină și aplaudă democrația din România și eforturile României de a-și consolida instituțiile democratice prin participarea deplină și egală a tuturor segmentelor societății”, a precizat Ambasada SUA la București.

Totodată, MAE a subliniat, legat de fotografia diplomatului american, că „asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea înțelegerii și luării în considerare a posibilității existenței unor sensibilități”.

„Vizita ambasadorului Hans Klemm în teritoriu se înscrie în atribuțiile curente ale ambasadelor de a se documenta la fața locului cu privire la realitățile din statul de reședință și de a avea un dialog cu autoritățile locale. (…) În ceea ce privește fotografia la care faceți referire, asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea înțelegerii și luării în considerare a posibilității existenței unor sensibilități. Am transmis aceste considerente partenerilor noștri americani în cadrul unei discuții cu Ambasada SUA la București”, se arată în răspunsul MAE

Fotografia a fost publicată pe Facebook de Antal Arpad și apoi repostată de deputatul fugar al UDMR, Markó Attila. Antal Arpad se plânge în postarea sa de faptul că românii le încalcă drepturile, îi amendează cu 150 de euro pentru arborarea steagului secuiesc și, mai grav, le interzic dreptul la autonomie. Arpad afirmă că cel mai mare opozant și inamic din politica românească împotriva cauzei (nr. Ținutului Secuiesc) este Traian Băsescu.

”Ambasadorului SUA i-am făcut cadou un steag al comunității secuiești, steag care a devenit și simbolul lipsei de respect al autorităților române față de comunitatea secuiască. Menționez, că acest steag a fost folosit prima dată în 1599, când secuii au luptat alături de Mihai Viteazul.”, scrie Antal Arpad pe Facebook. 

attila

În această fotografie mai apare și Tamas Sandor, unul dintre cei mai fanataci susținători ai cauzei separatiste. Sandor este cunoscut pentru relațiile sale cu vicepremierul ungar Semjen Zsolt și premierul Viktor Orban.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *