Ultimele Știri

Ambasadorul Poloniei la București: “România și Polonia cumpără gaz rusesc la cel mai mare preț din Europa”

Ambasadorul Poloniei la București, Marek Szczygiel, a declarat într-un interviu acordat României Libere, că la momentul de față, România și Polonia sunt supuși încercărilor realizate de Gazprom de a ne divide și de a ne conduce mai apoi. Acesta a menționat că cele două țări plătesc cel mai scump pentru gazul rusesc.

„Ceea ce vedem acum dinspre Rusia este o încercare de a submina toate măsurile pe care noi încercăm să le punem în aplicare. Politica agresivă a Rusiei, tonul imperialist pe care îl auzim dinspre Moscova ar trebui să țină de trecut, nu de relațiile secolului 21, bazate pe parteneriate, respect mutual și respect față de integritatea teritorială și frontierele existente. În Europa de Est noi avem încă proaspete în amintire evenimentele dramatice care au avut loc înainte de cel de-al doilea război mondial, în timpul acestuia, dar și ceea ce s-a întâmplat după. Ne-ar plăcea ca Rusia să fie o democrație modernă, care să respecte aceleași valori și principii ca și noi, fără să încerce să recreeze zone de influență sau să refacă, așa cum spun unii analiști, Uniunea Sovietică”, a spus acesta.

Ambasadorul a vorbit și despre Polonia și politica sa energetică, declarând că această țară face eforturi pentru a scăpa de dependența energetică pe care o are față de gazul oferit de Rusia. Marek Szczygiel a explicat că Polonia și-a construit deja un terminal LNG (Gaz Natural Lichefiat) la Marea Baltică și plănuiește să formeze conexiuni cu toate statele vecine pentru a se susține reciproc.

De asemenea, acesta speră ca la Bruxelles să poată convinge statele să adopte o viziune comună față de gazul rusesc: ”Gazprom încearcă să ne divizeze și apoi să ne conducă, divide et impera. De exemplu, România și Polonia cumpără gaz rusesc la cel mai mare preț din Europa. Alte state cumpără însă la prețuri mai mici”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*